FİDELER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

TAKİP ET

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte sebze fideleri görücüye çıktı. Vatandaşların bahçelerine ekmek için aldıkları sebze fideleri kent pazarlarında satışa sunuluyor

Bahar aylarıyla birlikte Karaman’daki vatandaşlar, domates ve biber başta olmak üzere sebze ve meyve yetiştirmek için fide almaya başlamadı. Karaman’daki kent pazarlarında sebze ve meyve fidesi satışı yapan Karaman Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kılınç, çeşit çeşit fide satışı yaptıklarını ifade etti. “Bu iş bilgi, emek, zahmet ve sabır isteyen bir iştir” diyen Kılınç, “Bu işe Mart ayında başlıyoruz ve vatandaşların fidelere yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. Vatandaşlar genellikle bahçelerinde organik ve taze sebze yetiştirmek için fidelerini alıyor ve ekimlerini yapıyorlar. Fideleri arasında, domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz, brokoli ve çiçekler yer alıyor. Fide fiyatları ise salatalık ve biber çeşitlerinde fidelerin tanesi 30 ile 40 kuruş arasındayken karpuz, kavun ve brokolide 50 kuruş 60 kuruş arasında satılıyor. Yerli bağ fidelerde, bağında 20-25 fide olmak üzere bağı 1,5 TL – 2  TL fiyatında değişiyor” diye konuştu.

“GÜVENİLİR YERDEN ALSINLAR”

Fide alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli  hususun satıcının güvenirliği olduğunun altını çizen Kılınç, şunları söyledi: “Vatandaşlar fide alırken öncelikle aldıkları yerin güvenilir olmasına dikkat etmelidir. İyi bir fide satıcısının fidelerin cinsinden anlaması gerekiyor.  Bu işten anlamayan ise sadece satışının yaptığı için bazen olmayan bir türü var zannediyor. Bazı fide satıcıları ellerinde olmayan bir türü varmış gibi gösterip vatandaşlara satıyor. Ürün fide halindeyken bunun anlaşılması mümkün değil, fideler ürün verdikten sonra anlaşılabiliyor. Mesela vatandaşın istediği bir biber türü satıcının elinde yok ama başka türden bir biberi vatandaşın istediği türden biber olduğunu söyleyip satışını yapıyor. İyi bir fide satıcısının fidelerin cinsinden anlaması gerekiyor.  Vatandaş bunu aylar sonra fark ediyor. O zamanda iş işten geçmiş oluyor. Vatandaşlarımıza tavsiyem, fidelerini alırken güvendikleri, bildikleri yerden alsınlar, sonra sıkıntı çekmesinler.”

”YERLİ FİDE TERCİH EDİLMELİ”

Fide alırken Antalya'da ziraat mühendislerinin yetiştirdiği filelerin tercih edilmesi gerektiğini Kılınç, yerli fidelerin türlerinde karışıklıklar olabileceğini fakat zirai ürünlerin böyle bir sıkıntısı olmadığını aktardı.

Tohumları Antalya ya da Mersin’de yetiştiricilik yapan firmalara gönderdiklerini belirten Kılınç, gönderdiğimiz ürünler  orada kontrol altında yetiştiriliyor. Karışma riski olmuyor. Ama yerli fidelerde tür karışıklığı problemini her sene yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi. Karaman’daki fide satışının Mayıs ayının ilk haftalarında başlayan fide satışlarının devam ettiğini kaydetti.

KÖYLÜ PAZARINDA ÇEŞİT ÇEŞİT YERLİ FİDELER SATILIYOR

Karaman’ın Avgan Köyünde yaşayan ve 12 yıldır Karaman’daki kent pazarlarının köylü pazarı kısmında tezgah açan Abdullah Hakan Avgan’da üretilen sebze fideleri hakkında bilgi verdi.

Karaman’ın toprağında yetişen fidelerden alınan ürünün daha verimli ve kaliteli olduğunu söyleyen Hakan, köylü pazarındaki pide çeşitlerini saydı: “Kent pazarları içerisinde tezgah açtığımız köylü pazarı kısmında kendi yetiştirdiğimiz sebze fidelerini satıyoruz. Bu fideler içerisinde patlıcan, pırasa, lahana, salatalık, 7 çeşit biber ve 2 çeşit domates fidesini vatandaşımızla buluşturuyoruz. Bu fideler içerisinde 15 -20 fidenin olduğu boğumlar halinde satılıyor. Her bir boğumu da 2 liradan veriyoruz” dedi.