ESNAF, GURBETÇİDEN UMDUĞUNU BULAMIYOR

TAKİP ET

Yurtdışında gurbetçi nüfusun hakim olduğu Karamanlılar, yaz aylarında memleketleri Karaman'da belirli dönemlerde izinlerini kullanıyor.

Önceki yıllarda küresel ekonomik kriz nedeniyle bulunduğu Avrupa ülkesinde sıkıntı yaşayan gurbetçilerin birçoğu, Karaman’a tatile geldiğinde kısıtlı harcama yapması, Karaman esnafının da istediğini bulamamasına yol açıyor.
Yeri halkın her türlü alışveriş ihtiyacını karşılayan, ancak kışın öğrenciler yazın da gurbetçilerin yolunu bekleyen Karaman esnafı, piyasaların daha da canlanmasını bekliyor.
Karaman’da yaz aylarında öğrencilerin memleketlerine gitmesiyle kentte ekonomik durgunluğun yaşanmaması için gurbetçilerin de ekonomiye katkısını bekleyen esnaf, çoğu zaman alışverişlerinde indirim kampanyaları düzenleyerek piyasayı canlı tutmaya çalışıyor.
PARALAR DAHA ÇOK TATİLDE HARCANIYOR
Avrupa ülkelerine en fazla işçi gönderen illerden biri olan Karaman’da esnaf için gurbetçiler yaz sezonu çok önemli. 
Başta Hollanda olmak üzere sırasıyla Almanya, Fransa ve Belçika’da yaşayan Karamanlı gurbetçiler, tatilde oldukları zaman harcamalarında daha rahat oluyor.
Gurbetçiler Karaman’da daha çok gıda sektöründeki harcamalarıyla boy gösterirken, bütçelerini de ekonomik olarak planlıyor.
Güney sahillerinde tatil yapan ve tatil günlerini de uzatan Karamanlı gurbetçiler izinlerinin birçok bölümünde yurdun farklı şehirlerinde geçiriyor.
Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği ülkelerindeki yaşanan ekonomik kriz, o ülkelerde yaşayan gurbetçilerin de alım gücünü düşürürken, yurda tatile gelen gurbetçiler kısıtlı harcama yapınca bölge esnafı da aradığını bulamıyor. 
KIŞIN ÖĞRENCİ
Yaklaşık 10 bine yakın üniversite öğrencisinin yaz aylarında kenti terk etmesi ile piyasalarda yaşanan azalma’nın yerine Karaman esnafı gurbetçilerin ve dışarıdan gelen yerli turistin gözüne bakıyor. Gurbetçiler de geçmiş yıllarda olduğu gibi harcama yapmayınca istenilen canlılık yakalanamıyor. Karaman esnafın da bu yıl yaz sonu sonbahar başlangıcı ile binlerce üniversite öğrencisinin kent ekonomisine katkı sağlamasını umut ediyor.