ESKİ DOĞUMEVİ'NİN AKİBETİ BELLİ OLDU: SAĞLIK KOMPLEKSİ YAPILACAK

TAKİP ET

Vatandaşların bağışı ve Devletin katkısıyla hizmete açılan Karaman eski Doğumevi Hastanesinin akibeti belli oldu. Bakanlık tarafından yıkım kararı alınan eski Doğumevi arsası üzerine 'Sağlık Kompleksi' yapılacak.

Karaman Devlet Hastanesinin Doğukışla’daki yeni binasına taşınmasının ardından, eski Doğumevi de sağlık hizmetlerini Karaman Devlet Hastanesi binasında vermeye başlamıştı. Böylelikle eski Doğumevi binası da boş kalmıştı.

Vatandaşların bağışı ve Devletin katkısıyla hizmete açılan eski Doğumevi binasının akıbeti de o gün bugündür merak ediliyordu. Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan, Karaman Sağlık İl Müdürlüğünde düzenlemiş olduğu basın toplantısında boş kalan eski Doğumevine ne olacağını açıkladı. Eski Doğumevinin vatandaş için çok değerli olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Yıllarca hizmet veren Eski Doğumevinin vatandaşlarımız açısından duygusal bir yönü var. Fakat biz bu binayı kullanamıyoruz. Binanın daha önceden deprem tahkik çalışması yapılmış ve binanın depreme dayanıklılığı açısından zayıf olduğu ortaya çıkmış. Güçlendirme çalışması yapılmadığı için de yıkım kararı alınmamıştı. Biz bu binanın güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması açısından değerlendirmesini yaptık. Bina kolanlarındaki demiri görmek için yapılan sıyırma işleminde kolonlardaki betonun insan eliyle ufalandığı görüldü. Yani kolonlar oldukça zayıf. Bazı kolonlarda depreme dayanıklı nervürlü demir var, bazı kolonlarda ise deprem yönetmeliğine uygun olmayan demirler var. Buna benzer durumlar değerlendirildiğinde ortaya çıkan rapor, üniversite tarafından onaylandı. Bu rapora göre bu binanın yıkılmasının güçlendirilmesine göre daha mantıklı olduğu kanaatine varıldı.

HEM ÜNİVERSİTE HEM DE BAKANLIK BİNANIN YIKILMASINA KARAR VERDİ

Rapor soncuna göre binanın güçlendirilmesiyle yeniden yapılması arasında bir kıyaslama yapıldığında, güçlendirme çalışmasının yüzde 60 -70’e kadar masraflı olacağı ortaya çıktı. Güçlendirme çalışmalarıyla yapılacak olan çalışmalar sonucunda binanın kolonları depreme dayanıklı hale getiriliyor. Bu yapılırken de binanın kullanım alanı daralıyor ve bina fonksiyonel özelliğini kaybediyor. Bundan dolayı Bakanlık binanın güçlendirme maliyetinin yüzde 40’ı geçtikten sonra, güçlendirme yerine yeni bina yapmanın daha fazla rant sağlayacağını öngörüyor. O yüzden ilk önce üniversite onayıyla daha sonra da Bakanlık kararıyla bu bina yıkılması kararı alındı.

ARSA ÜZERİNE SAĞLIK KOMPLEKSİ YAPILMASI PLANLANIYOR

Bizim bu alan için bir planımız var; buraya sağlık kompleksi yapmayı düşünüyoruz. 30 Ünitelik Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, 4-5 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi, İlk Yardım Eğitim Merkezi ve 20 Yataklı Gebe İzleme Misafirhanesi olacak.

Proje çalışmaları Bakanlık tarafından sürdürülen arsanın imar uygulama işlemleri devam ediyor. İhalesinin ise Ağustos ayında yapılması planlanıyor.