ERMENEK'TEKİ ZEYTİN AĞAÇLARINDAKİ ZEYTİNİN ERKEN DÖKÜLMESİNİN SEBEBİ ARAŞTIRILDI

TAKİP ET

Ermenek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yayınlanan erken zeytin dökülmeleriyle ilgili raporda şöyle denildi: 'Bu dökümlerin herhangi bir hastalık veya zararlıya bağlı olmayıp aşırı olgunluktan kaynaklandığı tespit edilmiştir.'

Ermenek’teki zeytin ağaçlarının bu yıl erken meyve verdiği gerekçesiyle tedirginlik yaşayan Ermenek’teki üreticiyi sevindirecek rapor açıklandı. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü teknik elemanları tarafından hazırlanan raporda, “Yapılan incelemelerde; aşırı sulanan zeylin ağaçlarında bu yıl mevsimsel olarak olgunlaşmanın erken gerçekleşmesi ile birlikte meyve dökümlerinin oluştuğu gözlenmiştir. Bu dökümlerin herhangi bir hastalık veya zararlıya bağlı olmayıp aşırı olgunluktan kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Buna karşılık sulanmayan ağaçlarda kayda değer bir meyve dökümü gözlenmemiştir. Zeytin ağaçlarında aşırı sulamadan kaçınılması, sulama işleminin mevsim yağışlarına göre daha erken kesilmesi, ağaçlarda hasat işleminin de meyve olgunluğu dikkate alınarak kademeli olarak yapılması önümüzdeki yıllar için önerilmektedir” ifadelerine yer verildi.