Ermenek'te Ne Acılar Dindi Ne De Yaralar Sarıldı

TAKİP ET

'Facianın Yıldönümünde TBMM Başkanlığı'na Yazılı Soru Önergesi Verdim'

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, yaptığı açıklamada, "TBMM'de, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiğim yazı soru önergesi ile Ermenek ve madenciliği gündeme getirdim. Bu vesileyle, bir kez daha; kaybettiğimiz madencilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Ermenek ve madenciliğin geldiği nokta ile Ermenek ekonomisinin içinde bulunduğu zor durum ile ilgili bakanlığa verdiğim yazılı soru önergemi siz kıymetli hemşehrilerim ile aynen paylaşıyorum:

"28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen ve 18 yurttaşımızın ölümüyle sonuçlanan, Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan maden faciasının üzerinden 5 yıl geçti. Kaybettiğimiz ve acılarını halen yüreklerimizden atamadığımız onca canın yanında; kömür madenciliğinin sorunlarının halen çözülmemiş olması, Ermenek ekonomisinin kanayan yaralarının sarılmamış olması büyük bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Ermenek’te ocaklar kapanmış, madencilerimiz işsiz kalmıştır. Nakliye sektörü krize girmiş, kamyoncular kamyonunu satmak zorunda kalmıştır. Geçimini madenlerden sağlayan Ermenek esnafı geçinemez hale gelmiştir. Özel sektör, Soma faciasından sonra alelacele yapılan düzenlemelerdeki şartların ağır olduğu gerekçesiyle madenleri çalıştırmamaktadır. Özel sektörün yapamadığını devlet yapmalı, çalışmayan maden işletmelerindeki redevans sözleşmeleri iptal edilerek kamuya ait madenlerin kamu tarafından işletilmesi sağlanmalıdır. Kömür madenciliğinin ve Ermenek'in kurtuluşu buna bağlıdır. Bu hususta olmak üzere;

1) Ermenek’te madencilik sektörünün bitme noktasına gelmesine sebep olan etkenler nelerdir?

2) Ermenek’te yaşayan ve geçimini madenden sağlayan yurttaşların kaybettiği geçim kapısı olan madencilik sektörünün yerini alabilecek, Ermenek ekonomisini ayakta tutacak girişim ve projelerin desteklenmesi, teşvik edilmesi anlamında yapılan çalışmalar nelerdir?

3) Ermenek maden faciasının ardından kapanan veya özel sektörün insafına terk edilen madenlerin kamu eliyle tekrar işler hale getirilmesi düşünülüyor mu?"