ERMENEK'TE ARICILIK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

TAKİP ET

İlimiz Ermenek İlçesinde arıcılık faaliyetlerinin ve bal üretiminin artırılması, markalaşması ve üreticilerin genel problemleri ile ilgili olarak,

İlçe Kaymakamı Nurhalil Özçelik, Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, çevre ilçe ve belde Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları,  Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Yetkilileri, Uzman Konuşmacılar ve arıcılık ile uğraşan vatandaşların katılımıyla Ermenek Belediyesi toplantı salonunda 04.12.2017 Pazartesi günü “Arıcılık Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Uğur Sözkesen; öncelikle arıcılık bilgilendirme toplantısının yapılmasına vesile olan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Sayın Recep Konuk’a teşekkür etti ve İlçemizin endemik bitkiler cenneti olarak arıcılığa çok elverişli olduğundan bahsederek, bal ve arı ürünlerinin iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
Arıcılığın tarihçesi, gelişimi, sorunları, çözümleri, daha kaliteli bal üretmenin yolları ve Ermenek’te arıcılık konularının işlendiği toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de doğru ve kaliteli balın üretilmesi konusunda her zaman arıcının işaret edildiğini söyledi. Bal ve arı ürünlerinin iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade eden Şahin, sözleşmeli bal üretimi modelini anlattı. “Bu yolla üretim alanlarının gelişmesi ve genişlemesini sağlamak, kalitesini sağlamlaştırarak tanıtımının yapılmasını istemekteyiz. Türkiye'de arı sütü, propolis ve arı zehri üretimi için projeler hazırlayıp Bakanlığımıza sunduk. Genç Çiftçi Projesi'ne bir yılda verilen para bize üç yılda verilse Türkiye'nin arı sütü, propolis ve arı zehri ihtiyacını kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Projeye kadınlarımızı da eşleri ile birlikte dâhil ediyoruz, istihdam olanağı sağlamayı planlıyoruz” dedi. Türk balının dünyaya tanıtılması için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler sunan Ziya Şahin, bir Taşeli balınında Anzer balı gibi markalaşabileceğini ifade etti. Öte yandan arıcılıktaki 50-60 yaş aralığını 30’lu yaşlara indirerek daha fazla gence iş gücü imkanı sunmayı da hedeflediklerini dile getirerek devletin bu konudaki teşviklerini ve nasıl kullanılacağını anlattı.
Karaman İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel Yasan; “İlimiz arıcılığı içerisinde kayıtlı 578 arıcı ailesi ve 4780 kovan varlığı bulunmaktadır. Bu 578 arıcı ailesinin 54 üyesi Ermenek ilçemizdendir. Bölgemiz 700 ton civarında bal, 250 ton polen, 250 kg arı sütü, 250 kg propolis üretimi ile önemli sayılacak bir potansiyele sahiptir “ dedi.
Toplantıda arıcılık ile uğraşan vatandaşlarında görüşlerine yer verilerek sorunları dinlendi. Arıcılık alanında İlçemizde genel itibari ile dile getirilen sorunlar ise şöyle; Arı hastalıkları konusunda yeterli eğitimlerin verilmemesi ve bu sebeple arı ölümlerinin fazla olması. Teşkilatlanma olmaması. Kovan hırsızlıklarının yaşanması, Bal tahlil masraflarının çok fazla olması sebebi ile ekonomik sıkıntılar yaşanması. Kaliteli petek bulmakta/üretmekte sıkıntılar yaşanması ve en önemli sorunlardan biri olarak da arıcılık ve hayvancılığın birbirini olumsuz etkilemesi gündeme geldi, bu bağlamda arıların polen alması gereken bitkilerin bilinçsiz otlatma sebebiyle azalması ve yok olması değerlendirildi.
Yaşanan sorunlar doğrultusunda ortaya atılan çözüm önerileri ise; Bal ormanlarının oluşturulması, Hayvancılık ve Arıcılık bölgelerinin birbirinden ayrılarak özel Arıcılık bölgelerinin oluşturulması, İl Tarım Müdürlükleri tarafından eğitimlerin sık sık verilmesi ve bu eğitimlerle arı sağlığı, kovanların kışa hazırlanması, İlkbaharda koloni yönetimi, bal arılarında ilaç kullanımı gibi konularda detaylı bilgilenme sağlanması ve bölgeye özgü arı hastalıklarının araştırılması. Hastalık kaynağı olabilecek bal peteklerinin özenle seçilmesi.
İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Belediye ve Belde Başkanlarının arıcılık konusunda her zaman üreticinin yanında olacaklarını ve her türlü desteği vereceklerini ifade etmeleri ile toplantı tamamlandı.