Ermenek Şehrinin En Eski Adı

TAKİP ET

Karamanoğlulları Tarihi Araştırmacısı Yazar Şerafettin Güç Araştırmasıdır

Ermenek şehrinin o devirlerdeki adının Marassa daha sonrada Maraspolis olduğunu ihtiyat kaydıyla söyleyebiliriz. Şu kadar ki Marassa harya'dadır.

Bu bölgede ikinci bir Marssa şehrinin olduğunu bilmiyoruz. Ancak ssa, ss, asa, amos, ath heceleri Proto Hititlerin yer adlarına ait isimlerde kullanmaktadırlar.

Maraspolis kelimesinin Polis heceleri Proto-Hititlerde Akaların karışımından sonra eklenmiş olabilir. M.Ö. II. bin ortalarında Maraspolis Mağaraları mevcut ve meskûn olduğuna göre Ermenek şehrinin o devirlerde adının Maras, Marass veya Marassa olması akla yakın gelmektedir. Ermenekliler Maraspolise Maraspulla derler. Ermenek'in Hititler zamanında Hopalla bölgesinde bulunduğunu söylemiştik. Hopalla ile Maraspulla kelimelerinin birbirine benzerliği filoğlarca tetkike değer bir konudur. Hitit Krallığı devrinde Ermenek Hitit bakanı III. Duthaliye (M.Ö. 1400 doğru) zamanında kızvatana (Ceyhan-Seyhan nehirleri arasında) Hititlerin elinden Arzavalılar Ana Beyşehir, Dinar, Ilgın bölgelerine kadar Hitit topraklarını yağma ederler ve ele geçirirler.

F.Cavaignac ile L.Delapot Arzava bölgesinin Antalya körfezinin doğu kısımları ile Mut, Ermenek, Hadım, Bozkır yöreleri; J Garstang ise Arzavayı Antalya körfezinin batısında Denizli, Burdur, Isparta yöreleri olabileceğini iddia etmektedir. Ancak J. Garstang