ERMENEK'Lİ ARAŞTIRMACI YAZAR'DAN 'ZEKİ MÜREN'İN ASLI ERMENEKLİ'

TAKİP ET

Ermenekli olup Konya'da ikamet etmekte olan Emekli Öğretmen, aynı zamanda Gazeteci Araştırmacı Yazar olan Mustafa Ertaş, yazısında, Türkiye'nin Sanat Güneşi, Merhum Zeki Müren'in Baba tarafından Ermenekli olduğunu iddia etti....

ERMENEK’Lİ ARAŞTIRMACI YAZAR’DAN ‘ZEKİ MÜREN’İN ASLI ERMENEKLİ’ 
      Ermenekli olup Konya’da ikamet etmekte olan Emekli Öğretmen, aynı zamanda Gazeteci Araştırmacı Yazar olan Mustafa Ertaş,  yazısında, Türkiye’nin Sanat Güneşi, Merhum Zeki Müren’in Baba tarafından Ermenekli olduğunu iddia etti.
    Ertaş’ın konu ile ilgili yazısı şöyle; 
“1949 yılında “İvriz Köy Enstitüsü” ne girdim. O tarihte Konya iline bağlı Ermenek’ten benim gibi okumaya gelen rahmetli Bayram Ali İNBAŞI, rahmetli Hüsamettin ERDEM, bugün Konya’da oturan Vehbi KÖKSOY gibi daha birçok arkadaşlarla tanıştım. Bu arkadaşlarımdan birisi de Ermenek’in Nadire köyünden Ziya YILDIRIM idi. Seneler seneleri kovalıyordu. Boş zamanlarımızda radyodan nedense Âşık Kerem, Zeki MÜREN ile Karacaoğlan türkülerini dinliyorduk. Daha televizyon icat edilmemişti. İcat edildi ise de Türkiye’ye daha gelmemişti. Yanılmıyorsam 1953 yılında İvriz Köy Enstitüsünün batısındaki Sütunlu Tepesi’nde ders çalışırken radyoda rahmetli Zeki MÜREN türkü okumaya başladı.
Türküsünü de kendisini de çok seviyorduk. Arkadaşım Ziya YILDIRIM yanımızda bulunan arkadaşlara “babalarımız, dedelerimiz Zeki MÜREN’ in asılları bizim Nadire köyünden olduğunu anlatırlardı” dedi.
       Yıllar sonra hepimiz öğretmen olduk. Yurdumuzun dört bir tarafına atandık. Ben Karaman’da Konya’da öğretmen iken arkadaşım Ziya YILDIRIM’ in babası Hasan YILDIRIM Ermenek Müftüsü idi. Zeki MÜREN’ in aslının Nadire köyünden olduğunu Ziya öğretmenin bana okulda anlattığını babası Ermenek Müftüsü Hasan YILDIRIM’ a sordum. Müftü Hasan Yıldırım’da Zeki MÜREN’ in dip kökeninin Nadire köyünden olduğunu açıkladı. 
Ben dip kökeni nasıl Nadire köyünden hocam deyince; Müftü Hasan YILDIRIM şunları anlattı. “Bizim Nadire köyünden bana da akraba olan Mehmet, Kerim, Hasan adında üç kişi yıllar önce okumak için Bursa’ya gitmişler. Uzun süre medrese tahsili yapmışlar. Bu üç kişiden Mehmet Efendi Bursa Müftülüğüne kadar yükselmiştir. Yüksek tahsil yapınca Nadire’den giden bu üç kişi sonra şık Mehmet, şık Hasan, şık Kerim adlarını almışlardır. Bunlardan şık Hasan tahsilini bitirince Ermenek’e dönmüş, şık Mehmet, şık Kerim ise Bursa’da kalmıştır. 
Geçmiş tarihlerde Osmanlı Devleti’nin başşehri olan Bursa’da yabancıya kız vermezler, yabancıdan da kız almazlarmış. Bu sebeple Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızı ile Müftü şık Mehmet evlenmiştir. İşte o zürriyetten Zeki MÜREN dünyaya gelmiştir. Zeki MÜREN baba tarafından Nadirelidir.” Diye açıklamıştır.
       Ben bu ilginç haberi gazetelerde yayınladım. Bu haber Türkiye’deki birçok gazetede yayımlandı ve ilgi uyandırdı. Bu haber üzerine rahmetli Zeki MÜREN ile görüşen bir gazeteci “soyunuz Konya’nın Ermenek ilçesindendir” diyorlar sorusuna Zeki MÜREN aslımızın nereli olduğunu tam bilmiyorum. Aslımızın Mevlana şehri Konya’dan olması beni mutlu eder. Dediğini yazmıştı. O tarihte Ermenek Konya’nın bir ilçesiydi.
       O tarihlerde başbakan yardımcısı olan Ermenekli Sadi KOÇAŞ bana:”Zeki MÜREN’in Ermenekli olması sesinin güzelliği yanında arı bir Türkçe ile konuşan Taşeli ve Ermenek halkı gibi Zeki MÜREN’in şarkı ve türkülerini örnek bir Türkçe ile okuyor dediler. Türk dili içinde çok önemlidir.” demişlerdi.
       Bu habere çok ilgi duyan Ermenek’in ilk gazetesi “Ermenek Postası” sahibi rahmetli Ahmet TEZCAN imzası ile ünlü ses sanatkârı Zeki MÜREN’in aslının Ermenekli olduğunu yayınlamıştı.
      Ayrıca bu habere Yeni Konya Gazetesi de ilgi duymuş 25 Mart 1968 günü 6668/344 sayısında rahmetli Zeki MÜREN ile ilgili şu haberi yayınlamıştı.
   “Zeki MÜREN’in aslı ERMENEKLİ Ünlü sanatçının Nadire köyünden olduğundan ısrar ediliyor. Bir süre önce Ermenek postası gazetesinde Ahmet TEZCAN imzasıyla ünlü ses sanatçısı Zeki MÜREN’in Ermenekli olduğu haberinden sonraki sanatçı durumu şüphe ile karşılanmıştı. 
Bilindiği gibi haber ses ve sahne çevrelerinde ilgi uyandırmış,gazeteler Zeki MÜREN’in gerçekten kendisinin de nereli olduğunu bilmediğini yazmışlardı.Öğrendiğimize göre konu etrafında önemli gelişmeler olmuş ve bu konuda kendisiyle görüştüğüm Ermenek Postası Gazetesi sahibi Ahmet TEZCAN, Zeki MÜREN’in aslen Ermenekli olduğunu şöyle açıklamıştır.
       “Bir müddet önce Ermenek’in Nadire köyünden Medrese tahsili yapmak için şık Mehmet,şık Kerim,şık Hasan isminde üç kişi Ermenek’ten Bursa’ya gitmişlerdir.Bunlardan şık Hasan tahsilini bitirince Ermenek’e dönmüş şık Mehmet ile şık Kerim Bursa’da kalmışlardır.Bunlardan şık Mehmet Bursa’da müftülüğe kadar yükselmiştir.Bursa Müftüsü şık Mehmet’in oğlu İsa Kasap Mehmet’tir.
       Zeki Müren’in babasının adı Nuri KAYAMÜREN’dir.Kereste tüccarıdır.Nuri KAYAMÜREN’in annesi Bursa Müftülerinden olduğu Bursa Müftüsü şık Mehmet’in Ermenek’ten geldiği bilinmektedir.Bu duruma göre de Bursa Müftüsünün oğlu Kasap Mehmet Zeki MÜREN’in dedesi olmaktadır.İşte bu yüzden Zeki MÜREN’in aslı baba tarafından Ermeneklidir.Babasıyla yaptığım telefon konuşmasında Nuri KAYAMÜREN’in Secere yönünden Bursa Müftüzadelerinden olduklarını söylemiştir.” diye  yazmıştır.
       Ayrıca bugün Ermenek’in Nadire köyünden seksen dört yaşındaki eski Ermenek müftüsü Hasan YILDIRIM’DA bu  hakikatleri anlatmaktadır.  İstenirse şecere ondan da geniş öğrenilebilir. Bugün köyde akrabaları mevcut olup on sekiz parça emlakleri olduğu bildirilmektedir.” demiştir.