ERMENEK'İN ÖRTMELİ EVLERİ İLGİ GÖRÜYOR

TAKİP ET

Karaman’ın Ermenek İlçesi doğa güzelliğiyle cazibe merkezi olma yolunda ilerlerken tarihi ve kültürel yönüyle de ön plana çıkmaya devam ediyor.

Ermenek’in dağlık yapısı ve arsa sorunu nedeniyle ilçedeki bazı sokaklar alışılagelmişin dışında bir şekilde birbirine bağlanıyor. Bir sokaktan bir sokağa geçmek için ya da ilerlenen sokaktan düz devam etmek için bir evin altından geçilmesi gerekiyor. Tünele benzeyen bu sistemde yani sokağın üstüne yapılan evlere “örtmeli ev” deniyor. “Örtmeli ev”  evin bir ya da 2 odasının sokağın üstünde kalacak şekilde inşa edilmesiyle oluşuyor.

Zemin üzeri 1 kat olarak yapılan binanın zemin katı, arsa eğimi nedeniyle kiler veya ahır, üst katları da ev olarak kullanılıyor. Korumaya alınan evlerin her biri, sahibinin adını taşıyor.

Ermenek’te 15 yerde bulunan bu örtmeli evleri görmek için yerli turistler ilçeye son dönemde akın ediyor. Koruma altına bulunan örtmeli evler, gerekli restorasyon işlemi görmedikleri için yıkılma tehlikesi altında.  Örtmeli evlerin korunması ve restore edilmesi Ermenek turizmi ve kültürü açısından büyük önem taşıyor.