ERMENEK'DE BELGESEL ÇEKTİ

TAKİP ET

YÖNETMEN BURAK DOĞAN ERMENEK'DE BELGESEL ÇEKTİ

Karaman’ın Ermenek İlçesi Kazancı Kasabasında oynanan saya oyunu belgesel oluyor. Yönetmen Burak Doğan Tarafından çekilen kısa metrajlı film önümüzdeki günlerde  Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda gösterime girecek.
    BURAK DOĞAN KİMDİR?
    1992 yılında Samsun’da doğdu. İlk, ortaokul ve liseyi Giresun’da tamamladı. 2011 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünü tam burslu olarak kazandı. Aynı yıl dil eğitimi için ABD’ye gitti. Üniversite döneminde çektiği bazı spor belgeselleri TV kanallarında yayınlandı. 2016 yılında Giresun’da çektiğim ”Işıklık” adlı belgeseli yurtiçi ve yurtdışı birçok film festivallerinde gösterildi, ödüller aldı. Yönetmen Daha çok belgesel projeleri üzerinde çalışırken, yöre halkı kendisine Ermenek için yapmış olduğu bu çalışmadan dolayı teşekkür etti.
    SAYA OYUNUNU NASIL OYNANIR VE KİMLER OYNAR?
    Saya oyununun geçmişi Orta Asya’ya dayanır.Binlerce yıllık bir oyun ve kültüre sahiptir.Kazancı Kasabasında kutlanan ve her yıl oynanan saya da eski gelenek, görenek ve kültürümüz olan bir oyundur, Kış eğlencesi ve Halk tiyatrosudur. Saya oyunu kışın en soğuk ayı olan Zemheri ayının 28’zinde yapılır ve oynanır.
“Zemheri ayı 40 gündür…”
    Ocak ayı girmeden 9 gün önce giren Zemheri ayı Ocakla beraber biter buna göre bu yıl 19 Ocak Cuma bu gün zemherinin 28’zi ve 19 Ocak saya günüdür…
Kasabada yapılan ve oynanan bu saya oyununun yapımcıları ve oyuncuları bu oyunu kışın en zor ve sert olduğu bu kış ayında gönüllü olarak gönülden ve yürekten oynamakta ve saya kültürünü yaşamaktadır.
    Yaş sınırı ve katılımcı şartı yoktur.
Saya oyunu, aynı günde ayrı guruplar halinde üç aşamalı olarak katılımcılar tarafından kutlanır ve oynanır.