Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu İle Yeni Yılın İlk Röportajı

TAKİP ET

ZORLU “2020 YILINDA KALKINMADAKİ HEDEFİMİZ; BİLİMDE, SANATTA VE TURİZMDE OLACAK…”

            Yılın son günlerinde bir araya geldiğimiz Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu ile Ermenek’e dair hayallerini, projelerini ve hedeflerini konuştuk. Sorularımıza içtenlikle cevap veren Başkan Zorlu en büyük hayalinin mutlu bir Ermenek inşa etmek olduğunu söyledi.

 Bir şehri mutlulukla yan yana getirmeyi istemek, belki de yapılabilecek en zor işlerden birisi diye karşılık verdiğim cümlesine Başkan Zorlu tek kelimeyle ve inançla cevap verdi:

“Başaracağız”

İnsan bir kere görmeye görsün kalbinizin yarısı o dağlarda, o gökyüzünde, o gürül gürül akan sularında kalır. Damağınızda çocukluktan kalma bir tat kalır. Merdivenlerini ağır ağır çıktığınız o ahşap evlerin balkonunda arınmış dinlenmiş bir ruh hali kalır. Tandır kokusuna bulaşan yarpız kokusunda gözleriniz bir süre kapalı kalır.  Sonra içinizden şiirler geçer o şiirin adı “Ermenek” olur.

            Ermenek doğasına sahip çıkan, geleneksel yaşam biçimini koruyan, yöresel ve doğal tarım ürünleri ile ülkemizin çok özel bölgelerinden birisidir. Ermenek’e adım attığınız andan itibaren yaşamın özünü ve yaşamın bu coğrafyadaki sakinliğini hissediyorsunuz.

            31 Mart yerel seçimler sonrasında Ermenek Belediye Başkanı seçilen Atilla Zorlu 2020 yılı hedeflerini, hayallerini ve kendisiyle ilgili sorularımızı içtenlikle cevaplandırdı.

            Zorlu neden siyaseti seçtiğini, Ermenek’in sakin şehir olma yolundaki adımlarını, şiir deyince aklına gelen şairleri, projelerini Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK’a anlattı.

*Neden siyaseti seçtiniz? Siyasete yönelme çizginizde neler etkili oldu?

  Atila ZORLU: Ben siyaseti içinde bulunduğumuz topluma faydalı olma sanatı olarak yorumluyorum. Üniversiteyi kazandığım dönemde puanım Hukuk Fakültesi’ne yetebilecek iken Tarih eğitimi almayı tercih ettim. Çünkü tarih, devletlerin ve toplumların yaşayışını inceleyen bir bilim dalıdır.

            Aktif siyasete 2017 referandumu ile başladım. 2017’de Başkanlık sistemine geçilmesi, Parlamenter demokrasinin terk edilmesini doğru bulmuyordum. Özellikle Karaman ve bölgesinin sorunlarının yeterince dile getirilmediğini ve çözüm üretilmediğini düşünerek 2017 referandumunda Karaman’daki ‘’HAYIR’’ Platformunu koordinasyonda bulundum. Sonrasında da 2017 yılında 27. Dönem İYİ Parti’den Karaman Milletvekili adayı oldum.

  31 Mart 2019 mahalli seçimlerinde İyi Parti’den Belediye Başkanı adayı oldum. Ermenekli hemşehrilerimin yaklaşık %60’lık teveccühü ile Belediye Başkanı seçildim. Bu duyguyu her sabah hissederek uyanıyorum. Çünkü Ermenek’e hizmet etmek gerçekten çok özel bir duygu…

*Peki, Belediye Başkanı seçilip göreve başladığınız ilk gün kendinize neler söylediniz?

Atila ZORLU: “Seni tanıyan son kişi öldüğünde, dünyaya hiç gelmemiş olacaksın.” sözünden ilham alarak ve dini terbiyemizin gereği öldükten sonra sevap defteri kapanmayan üç kişiden biri olma niyetiyle en başta belirttiğim gibi yaşadığımız bölgeye faydalı olmak adına siyasete girdim.

  Kendime söylediğim ilk söz “Allah’ım! Beni ve bana gönül verenleri mahcup etme. Memleketimize faydalı olacak kalıcı ve güzel izler bırakmayı nasip et” oldu. Bize öğretildiği gibi duayla başladım. Büyüklerimin duasını alarak başladım. Şu gökkube altında kalırsa bir hoş sada niyetiyle başladım. Allah niyetimizde bizi sabit kılsın. Çünkü Ermenek çok daha fazlasını hak eden kadim bir şehir... Bu şehre, şehrül emin olmak her gece kafanızı yastığa rahat koyabilmek çok ciddi sorumluluk istiyor.  Bu sorumluluk kalbe ziyan da eder, ihya da eder. Yolumuz, yönümüz, niyetimiz, duamız budur. Allah utandırmasın inşallah.

“Kalkınmadaki hedefimiz; Bilimde, sanatta ve turizmde olacak…”

*Ermenek kültürüne ve şehir yaşantısına katkı sağlayacağına inandığınız 2020 yılı projeleri ve hedefleriniz nelerdir?

 Atila ZORLU: Ermenek Türkiye’nin 922 ilçesinden birisi olsa da ülkemiz genelinde cazibesi yüksek bir ilçedir. Bu cazibesine güç veren şey;  Ermenekli iş adamlarımız, akademisyenlerimiz ve bürokratlarımız ile büyük bir aile olmak. Ermenekliler için bu bağ her zaman çok önemli olmuştur. Geniş aile olmanın avantajlarını her dönem yaşayan Ermenek bu dönemde kalkınmayı bilimde, sanatta, kültür ve turizmde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu hedefimize emin adımlarla ilerleyeceğimiz, üreteceğimiz güzel bir yıl olacağına inancım tamdır.

­*Eminim her proje ve hizmet sizin için önemlidir. Fakat başına yıldız koyduğunuz bir projeniz var mı? Biraz bahseder misiniz?

Atila ZORLU: Kronolojik zaman tüneli formatında bir “Dil ve Tarih Müzesi” başına yıldız koyduğum projelerden birisi olacak diyebilirim. Yaklaşık maliyeti 22 Milyon TL’lik bir proje. Dil ve Tarih Müzesi hem bireysel hem de toplumsal gelişmeye önemli katkılar sağlayacak projelerimizden birisi olacak. Toplumların kendini ve başka toplumları tanıma gereksinimini karşılayacak en önemli kurumlardan biri de müzelerdir.  Tarihi evlerimiz, mekânlarımız, doğamız, bağ evlerimiz, yöresel ürünlerimiz bütün bunlar markalaşmada ve kalkınmadaki önceliğimiz olacak.

  İlçe merkezimizde yer alan Elektrik Santrali mesire alanı restorasyonu, 3 katlı kapalı halk pazarı projemiz, hayvan barınağı projemiz, projelerimizden bazıları… Yine ilçe girişinde Karayollarından devraldığımız 100.000 metre karelik bir alana rekreasyon alanı projemiz var. Yıkılmaya yüz tutmuş eski Ermenek evleri, bağ evleri karakteristik özelliği bakımından butik otel, kahvaltı salonları vb. projelerimizi bir bir hayata geçireceğiz. Çünkü Ermenek bir doğa harikası ve biz bu harika hazineyi gün yüzüne çıkarmak için ne gerekiyorsa yapacağız. İçinde yaşadığımız anın farkına varmadan tüketiyoruz zamanı… Bunun farkına varanlar son yıllarda sakinlikten yana, doğadan yana, dört mevsim bireysel tatil anlayışından yana…  Ermenek bu anlamda cazibe merkezi olacak.

*Bu anlamda “ SAKİN ŞEHİR” projeniz olduğunu biliyorum. Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Atila ZORLU: Bu topraklarda yaşadığımız için gerçekten kendimizi şanslı addediyorum. İşim gereği pek çok seyahatim oluyor. Seyahat sonrası Ermenek’e her geri döndüğümde inanın nefes aldığımı hissediyorum. Bunu güzel bir cümle kurmak için söylemiyorum. Ermenek’i bir kez gelip görmeniz ne demek istediğimi daha güzel anlatacaktır.

  Ermenek’i doğal güzellikleri ile korumak, geleneksel yaşam biçimi, yöresel ve doğal tarımı ile korumak adına “Sakin Şehir” olma yolundaki çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda TOBB Karaman Kadın Girişimciler Kurulu da bize destek vermiştir. Buradan bu vesileyle kendilerine teşekkür etmek isterim.

  Cittaslow ( Sakin Şehir ) hareketi büyük ölçüde organik tarımı yerel üretimi yiyeceklerin geleneksel hazırlama, pişirme ve sunumunu kapsayan bir felsefedir. Slow şehirler huzuru sağlamanın yanı sıra bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesini de önemsemektedir. Sağlıklı yaşam imkânları ve yemek kültürü açısından Ermenek birçok özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Zengin ve yöresel mutfağıyla, doğal ve sağlıklı yiyecekleriyle Ermenek zaten sakin şehri kendi bünyesinde yaşamaktadır.  Bize düşen bunu tüm dünyaya duyurmak ve hayatı sakin yaşamak isteyen herkesi ilçemizde misafir etmektir.

   Bütün bunları yan yana getirdiğimiz zaman ilçemiz tarihi dokusu, doğal güzellikleri, geleneksel yaşam biçimi, yöresel ve doğal tarımı ile sakin şehre aday bir ilçedir. Sakin Şehir başvurumuz 5.sırada beklemektedir. İlgili komisyon İlçemize gelerek gerekli incelemeleri yapması bekleniyor. Projenin sıkı takipçisiyiz. Çünkü bu proje Ermenek’in kaderini değiştirecek.

*En sevdiğim sorulardan birisi ile devam edelim.  Ermenek'te kadın, emeğinin karşılığını almaya başladı.  Organik Market ilk adım oldu. Başka neler olacak? Kadının üretimdeki gücü sizce neden önemli?

  Atila ZORLU: Benim de seve seve cevap vereceğim bir soru (gülümsüyor) 8 aylık Başkanlık dönemimde en çok yatırımımızı kadınlarımızın ihtiyaçları üzerine oluşturmaya çalıştık.( Ekmeklik, 5 adet çocuk bakım evi, kadın meclisi vb.) Çünkü biz bu topraklarda kadınlarımızın sorunlarını çözdüğümüz gün pek çok sorunu beraberinde çözeceğimize inanıyoruz.  Kadının kendine inandığı yerde, elinin değdiği her iş de bereket olacağına, kadın gülerse toplumun da güleceğine inanıyorum. Kadınlarımızın, çocuklarımızın ve gençlerimizin enerjisine ihtiyacımız var.

   Organik marketimizde özellikle kadınlarımızın el emeği ürünlerini değerlendirmeyi hedefledik.300 kişinin çalışması planlanan Tekstil Atölyesi projemiz birkaç ay içerisinde başlaması düşünülüyor. Kadınlarımızın meslek edindirme kursları için Halk Eğitim Merkezine ücretsiz bina tahsis ettik. Tarihin her döneminde başarılı olan Milletler kadına verdikleri önem ve değerle orantılı olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda kadınlarımızın üretimde, çalışma hayatında ve çocuklarımızın eğitim noktasında bilinçlendirilmelerini çok önemsiyorum. Ermenek’te de güzel şeyler olacak ve kadınlar birbirlerinin hikâyelerinden ilham alacaklar. Bu zemini ve altyapıyı oluşturmak için öncelliğimiz kadınlarımız, çocuklarımız ve gençlerimiz olacak.

*Peki, Ermenek'in finansal sorununu nasıl çözeceksiniz?

  Atila ZORLU: Ermenek son 50 yıldır geçimini Madencilikten  (kömür ve mermer) sağlamaktaydı. 28Ekim 2014 maden faciasından sonra bölge halkı işsizlik, istihdam ve göç sorunu ile karşı karşıya kaldı. Bölgemizin yeniden canlandırılması ve turizmin bölgede yaygın hale getirilmeye ihtiyacı vardır. 300 kişinin çalışacağı Tekstil atölyeleri, endüstriyel tarım, destekleyici faaliyetler ile hem ilçemize katma değer sağlayacağız hem üreteceğiz, hem de kazanacağız. Yani alın terimizle, bilek gücümüzle…

*Ermenek'te akademik çalıştaylar devam edecek mi?

  Atila ZORLU: Biz planlı ve sistematik çalışmak adına geldiğimiz günden bu yana Ermenek’te tarım, turizm, dil ve tarih konularında önümüzdeki 5 yıl ve daha sonrasında yol haritamızı oluşturacak Master planlar yapıyoruz. Bunun yanı sıra 700 yıl önce bile astronomi çalışmaları yapılan Ermenek’imizi yeniden bölgenin Bilim ve Sanat merkezi haline getireceğiz.

*Akademik  hayatınızı özlüyor musunuz?

  Atila ZORLU: Kesinlikle çok özlüyorum. Hatta ilk aylarımda açık söylemek gerekirse duygu durumum, gel-gitler yaşadı.

 Akademisyenlik benim seçtiğim, severek ve isteyerek yaptığım mesleğim. Aramızdaki bağ elbette duygusal…  Belediyecilikte de insanlara ya da ihtiyaç sahiplerine dokunabilme şansınız yüksek, bu sorumluluk çok başka bir duygu. Bu bir bayrak nöbeti, nöbeti devraldığım günden bu yana seferberlik içinde disiplinli bir şekilde çalışıyoruz. Yaşadığınız şehrin insanları size güveniyor, bu güven duygusu bile başlı başına bir sorumluluk getiriyor. Her sabah güne gelecek kuşakları düşünerek güne başlamak Ermenek’e Belediye Başkanı olmak da muazzam bir duygu diyebilirim.

* Atila Zorlu'yu yakın plana alırsak;

 Hangi mevzu açıldığında, sıkılırsınız ve uykunuz gelir?

Atila ZORLU: ‘’Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri tartışır.’’ sözünü çok severim. Dedikodu yapılan yerde durmam. Uykuya gelince, uyku benim için 10-15 dakikada giderilebilecek bir ihtiyaçtır. Günde 5 saatlik uyku yeterlidir.

- Hayatın basit zevkleri arasında asla vazgeçemeyeceğiniz şey...

Dilsiz her şeyle konuşmayı seviyorum. Ağaçları, denizi, çiçekleri, hayvanları…  Sonra yüksek bir yere çıkıp etrafı seyretmeyi çok severim. Bunu sıklıkla yaparım.

*Atila Zorlu güne nasıl başlayıp, bitiriyor?

Atilla ZORLU: Sade filtre kahve ve maalesef sigara…  Kişisel alanımda güne dua okuyarak başlarım. Günlük gazetelerimi okurum. Bir şehrin nabzını tutmanın en iyi yolu o şehrin cadde ve sokaklarını yürümektir. Ekibimle eylem planlarımızı görüşüyoruz.  Kısacası kendimi sorgulayarak başlıyorum. Günü kitap okuyarak bitiriyorum.

*Hangi kitabı okumaya devam ediyorsunuz?

Aila ZORLU: John Perkins’in ‘’Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları’’ kitabı

*Peki kendinize söylediğiniz motivasyon cümleniz... Ya da en önemli motivasyonu kaynağınız nedir?

Atila ZORLU: Ülkem ve çocuklarımız için yapabileceğim çok işler var. O nedenle iki günümü eşit geçirmemeyi inancım gereği de motivasyonum sayıyorum. Düzenden şikâyet etmeyi sevmem, mücadele etmeyi çözüm üretmeyi severim. Aktif siyasete girme nedenimde budur “mutlu bir Ermenek” hayalim var benim… Bütün bunları hayal ederken, planlarken tüyü bitmemiş yetimin hakkını gözetmek boynumuzun borcu olacak. Bütün bunlar motivasyonum diyebilirim. Kendimle beş dakikada olsa baş baş kalacak zamanım da motivasyon kaynağım.

* Bir şehri mutluluk kelimesi yan yana getirmek zor olsa gerek…

Atila ZORLU: Başaracağız.

* Köpeğiniz Fox... Hangi zamanlarda yanına gidersiniz?

Atila ZORLU: Fox’ la iki ay öncesine kadar aynı evde yaşıyorduk. Şimdi vakit bulabilirsem gün aşırı gidip sadece onunla geçireceğim 1-2 saat ayırıyorum. Onunla oynamayı seviyorum. Motivasyonlarımdan biri de Fox’dur.

*Şiir deyince, hangi şairler...

Atila ZORLU: Hüseyin Nihal ATSIZ’ dan Geri Gelen Mektup şiiri,

“Mehtaplı yüzün Tanrı'yı kıskandırıyordur.
En hisli şiirden de örülmez bu güzellik.
Yaklaşması güç, senden uzaklaşması zordur;
Kalbin işidir, gözle görülmez bu güzellik...”

Sonra… Turgut UYAR’dan Göğe Bakan Duvar şiiri , Ümit Yaşar OĞUZCAN, Yılmaz ERDOĞAN, Atilla İLHAN

*Sinemada en son hangi filmi izlediniz?

Atila ZORLU: Cep Herkülü: Naim SÜLEYMANOĞLU filmi

* Peki sizin hayatınız bir film olsaydı, fonda çalan şarkı ne olurdu ?

Atila ZORLU: Aşkın Nur YENGİ’ nin “Serserim benim” ve Nilüfer’in “Özlediğim şimdi çok uzaklarda”  şarkıları olurdu.

*İnsanlar hangi kelimeyi ya da cümleyi daha sık söylesin isterdiniz?

Atila ZORLU: “Teşekkür ederim”

Karşımdaki kişinin söylemek istediği konuyu kısa ve öz söylemesini istedim.

* Ermenek'i hangi üç kelimeyle anlatmak isterdiniz?

Atila ZORLU: Huzur, cennet, memleket

* Siyaset mi, akademisyenlik mi?

Atila ZORLU: Siyaset

*Aileniz ile geçirdiğiniz zamanlarda neler yaparsınız?

Atila ZORLU: Düzenli bir şekilde on beş günde bir gün 24 saatimi sırasıyla eşim ve oğullarımdan biriyle geçiririm. Hayatımızdaki rutinleri beraber yapmayı seviyoruz. Bu sohbetimizin içinde en büyük teşekkürümü de aileme söylemek isterim.

*2020'yi hangi kelime ya da cümle ile karşılamak istersiniz?

Atila ZORLU: Önceliğimiz sağlık… Ülkemizin yeni yılı barış, huzur ve bütünlük içerisinde geçirmesini isterim. Yurdumun, ülkemin bereketle ürettiği, güne gülümseyerek başlayacağı bir yıl diliyorum.

*Son olarak söylemek istedikleriniz...

Atila ZORLU: Ermenek’i birlikte daha ileriye taşıyacağımız bir yıl diliyorum. Kadınları, çocukları, gençleri, ortak akılı önemsiyorum. Sohbetimizde de söylediğim gibi en büyük hayalim mutlu bir Ermenek’tir.  Umudumuzu, cesaretimizi ve kararlılığımızı besleyen herkese bu vesile ile teşekkür etmek isterim.

   Benim için keyifli bir söyleşi oldu. Uyanış Gazetesi Ailesi’ne de teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.