Erken Teşhis Hayat Kurtarır 

TAKİP ET

Karaman'da Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), Mobil Kanser Tarama Aracı ve Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından İl merkezi, ilçeler ve köylerde kanser taramaları ve bilgilendirmeler yapıldı.

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na vurgu yapan Karaman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, meme kanserinin özellikle kadınlarda en çok görülen kanser türü olduğuna dikkat çekerek, 20 yaş üzeri kadınların mutlaka kendi kendine meme muayenesi yapmanın önemine dikkat çekti.
Çalışmaların yürütüldüğü Sağlıklı Hayat Merkezi’ni ziyaret eden İl Müdürü Yurdakul, ilimizde yaptıkları kanser çalışmaları hakkında şunları kaydetti; “Kanserle mücadelede en etkili yollardan biri kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması, diğeri ise hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu kapsamda toplum tabanlı meme kanseri tarama programları yürütülmektedir. 
Erken evrede tanı sağlanarak meme kanserine bağlı hastalık ve oranların azaltılması hedeflenmektedir. İlimizde 2023 yılı başından günümüze kadar 3655 kişi meme taraması hizmeti almış bunların 3436’sı normal sonuçlanmış, 130 kişi ileri tetkik için sevk edilmiş ve 6 kişi tanı almıştır. Geçen yıl sevk edilen kişi sayısı bu yıl düşüş göstermiş olup tanı alan kişi sayısını da daha aza indirmek hedefimizdir. 2023 yılı ilk 3 ayda Halk Sağlığı olarak yapılan tarama oranlarımız ilimiz Türkiye ortalamasının üstündedir. Her yıl ‘’1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı'' olarak etkinlikler ve farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Bu bağlamda 40-69 yaş aralığında mamografi çekimi, ulaşımı ve hizmet alımı kolaylaştırmak adına Mobil KETEM Aracımız da ayrıca hizmet vermekte olup; Ekim ayı boyunca 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Şehit Adnan Ateş Cad. 950. Sokak No:38) bahçesinde taramalara devam edecektir. 40-69 yaş arası bütün kadınlarımızı (meme kanseri taraması için), 30-65 yaş arası bütün kadınlarımızı (rahim ağzı kanseri kanseri taraması için), 50-70 yaş arası bütün erkek ve kadınlarımızı (kolorektal kanser taraması için) kanser taramalarını ÜCRETSİZ yaptırmak üzere;  Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM birimimize (Cumhuriyet Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı No:2) ve Mobil KETEM Aracımıza (3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Ekim Ayı boyunca) bekliyoruz. Kanser, farkındalığın artması ve erken teşhisle önlenebilen bir hastalık olduğundan; farkındalık çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecektir. Bizler vatandaşlarımıza ‘’Sakın Geç Kalma Erken Gel’’ diyerek çağrıda bulunuyoruz.” dedi.
Öte yandan Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesine kazandırılan mammografi cihazında incelemeler de bulunan Başhekim Doç. Dr. Halil İbrahim Taşçı, meme kanseri tanı ve teşhislerinin artık hastanede daha hızlı yapılabileceğini duyurdu.
 




karaman kanser