ERKEN SEÇİM

TAKİP ET

7 Haziran seçimleri sonuçlarının ardından bir hükümet kurulamayınca, 1 Kasım 2015 tarihinde erken seçim kararı çıkması ile gözler 1 Kasım seçimleri için adaylara çevrildi.

1 Kasım Erken Seçim takvimine göre 14 Eylül’de partiler adaylarını Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) vermek zorundalar.

Ak Parti’de Lütfi Elvan’ın Antalya’ya kaydırılması ve Mevlüt Akgün’ün 3 dönem kuralına takılması ile, 13 aday adayının müracaat etmesinin ardından, Genel Merkez tarafından Recep Konuk ve Recep Şeker’in isimlerinin açıklanmış ve seçimlerde oy artırması beklenen Ak Parti 2 Milletvekilliğini de kazanmasına rağmen 2014 Mahalli Seçimlerine oranla yaklaşık 2 puan aşağı düşmüştü.
    1 Kasım seçimlerinde Ak Parti de Milletvekili sıralamasının değişmesine kesin gözü ile bakılıyor. Zira teşkilat ve Ak Parti tabanı Karaman’da yerli adaylarla seçime girilmesinden yana.
    7 Haziran seçimlerinin 2. Partisi konumundaki MHP’de ise; Genel Merkezden yapılan açıklamalara göre 7 Haziran seçimlerindeki adaylar ile seçime girileceği yönünde. Yani 1 Kasım’da MHP’de yine 2 Mehmet, Mehmet Ural ve Mehmet Alagöz ile seçimlere girilmesi kuvvetle ihtimal.
    CHP’de ise 7 Haziran seçimlerinde çıkarılabilecek en güçlü aday ön seçim de yapılarak belirlenmesine rağmen 2014 yerel seçim sonuçlarının çok az bir oy artışı alınması ile büyük bir belirsizlik hakim.
    Şayet Genel Merkez’den 7 Haziran adayları ile gidilmesi yönünde bir karar çıkarsa mecburen Mustafa Cem Kağnıcı ve Uygar Talay’ın adaylığında 1 Kasım seçimlerine gidilecek. Aday değişikliği veya yeni bir ön seçim kararı çıkması halinde CHP adaylarının değişmesi bekleniyor.
Karaman’da 7 Haizran Genel Seçimlerinde; 167.508 seçmenden 142.500 civarında oy kullanıldığı, 2.600 civarında oyun iptal edildiği ve 139.850 civarındaki geçerli oyun 78.650 civarında (%56.5) oy alan Ak Parti 2 Milletvekilini de kazandı.
            Seçimlerde MHP 31.593 (%22.7), CHP ise 21.842 (% 15.7) civarında oy alarak Milletvekili çıkarmaya yeterli oyu alamadılar.