Engelli ve Bakıma Muhtaç Vatandaş Haklarının Ne Kadarını Biliyor?

TAKİP ET

Ülkemizde engelli ve bakıma muhtaç vatandaşlara devlet tarafından birçok alanda tanınan haklar, eksik bilgilendirme ve yanlış yönlendirme nedeniyle bu kategoriye giren vatandaşlar tarafından ne yazık ki çok fazla bilinmiyor.

Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak, özel eğitime muhtaç bireylerin eğitim faaliyetlerini yürüten Özel Kaya Emre Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Hacer Yüce, haklar ve eksiklikler konusunda özel eğitime ve bakıma muhtaç bireyleri bilgilendirdi.

Yüce açıklamasında, “Merkezimizde bedensel, zihinsel, özel öğrenme güçlüğü çeken, engelli bireyler için bireysel ve gruplarla seanslı eğitim hizmetinin yanı sıra aile eğitimleri, aile danışmanlığı, kişisel gelişim testleri, çocuk gelişim testleri gibi hizmetleri de vermekteyiz. Kurulduğu günden bugüne uzman kadrosu ile hizmet kalitesini düşürmeden faaliyetini sürdüren kurumumuzda branş öğretmenleri ile eğitim verilmektedir. Her branşın kendine has uzmanı ile eğitim sürdürülmektedir. Uzman kadromuzda Özel eğitim uzmanı, fizyoterapistler ve okul öncesi bireyler için öğretmenlerimiz rehber ve pisikolojik danışmanlarımız çoçuk gelişim uzmanı bulunuyor. Kurumumuza ilköğretim okullarındaki gibi belli dönemlerde değil senenin her döneminde kayıt yapılabilmektedir” dedi.

Özel Kaya Emre Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Hacer Yüce, merkeze müracaat eden ailelerin çocuklarının değerlendirme kurulu tarafından değerlendirmesi yapıldıktan sonra çocukların gelişim düzeyleri ve eğitim performanslarının belirlendiğini ifade ederek, “Sağlık ve özel eğitim değerlendirme kurulu raporlarını da göz önünde bulundurarak, çocukların bireysel özellikleri ve eğitsel performanslarına göre eğitimleri verilmektedir” dedi.

Yüce, fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin ücretsiz eğitim ve tedavi haklarının bulunduğunu ancak birçok kişinin bunları eksik ya da yanlış bildiğini söyleyerek, “Yüzde 40 ve üzeri raporu olanlar 2022 maaşı dediğimiz maaş alma hakkına sahipler. Fakat buradaki kıstas ise kişi başına düşen gelire bakılarak veriliyor. Ayrıca yüzde 4 ve üzeri engelli bireyler su ve internet indiriminden yararlanabiliyor. Eğer raporlarında ağır engelli ve ÖKGV, BÖKGV ibaresi bulunan var ise ister çocuk, ister yetişkin olsun bakımlarını kim üstleniyorsa bu kişilere evde bakım maaşı bağlanmaktadır. Ayrıca bu raporlara istinaden sıfır araç alımlarındaki indirimlerden de faydalanabiliyorlar. Yine yüzde 40 ve üzeri raporu olan bireyler belediye otobüsleri ile tren ulaşımlarından da ücretsiz yararlanabilmektedirler. Ağır engelli çocuğu olan annelere ise emeklilikte SGK Kurumu tarafından cüzi bir prim gün sayısı takviyesi yapılmaktadır. Kurumumuza müracaat eden vatandaşlarla yüz yüze yapacağımız görüşmelerde daha detaylı bilgi de veriyoruz” diye konuştu.