En Önemli Marka Unsuru Olmaya Aday

TAKİP ET

Özel Haber: Yasemin K.Cicibıyık YEREL PEYNİRİMİZ DİVLE'NİN KADERİ DEĞİŞİYOR MU?

 Özel Haber: Yasemin K.Cicibıyık YEREL PEYNİRİMİZ DİVLE’NİN KADERİ DEĞİŞİYOR MU?
*Türk rokforu olarak anılan Divle peynirini, Metro Gastro Dergisi Mercek Altına Aldı. Türkiye’de yerel peynirler arasında tamamen doğal ortamda sıra dışı lezzeti ile bugüne kadar hak ettiği itibarı teslim edemediğimiz Karaman’ın Ayrancı obruk peyniri Divle Metro Gasto Dergisi yayın ekibi tarafından mercek altına alındı. Karaman’ın Ayrancı İlçesinde kaderine terk edilmişliği yaşayan Divle obruk peyniri için Metro Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayşen Nilhan Aras dünyanın ilk beş peyniri değil, doğal ortamda yakaladığı lezeti ile tek peynir çeşidi olduğunu duyduğumda bir kez daha şaşırdım doğrusu… bugüne kadar kaderine terk edilen Divle penirinin kaderini değiştirecek çalışmaya Karaman Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay ve eşi Ahsen Toktay destek veriyor.  Karaman sevdalısı Ahsen Toktay’ın kendilerine ev sahipliği yaptığı Metro Gastro Dergisi yayın ekibi Divle peyniri için mevzuat üzerinde araştırma çalışması başlattı. Metro Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Nilhan Aras amaçlarının yerli gen kaynaklarının korunmasına katkıda bulunmak olduğunu söylüyor. Coğrafi İşaret sisteminin son yıllarda Türkiye’de de kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Aras coğrafi işaretin ne olduğunu anlatmaya yönelik projeler yürüttüklerini söyledi. Divle peynirinin bu kapsamda coğrafi sınırları belirlenmiş bir bölgede bulunuyor olması Karaman tescili açısından son derece önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay ise “Gastro yayın ekibinin çalışmalarını sonuna kadar destekliyoruz. Bu sayede, yöresel bir zenginliğimiz açığa çıkacak ve Divle dünya peynir listesinde ilk sıraya gelecektir.” dedi. KARAMAN’IN KIRMIZI GÜZELİ: DİVLE PEYNİRİ KARAMAN’IN EN ÖNEMLİ MARKA UNUSURU OLMAYA ADAY, ÇÜNKÜ…

Dünyaca ünlü Fransız peyniri rokfor küfü yaşatma konusunda sıkıntılar yaşarken, Ayrancı Divle peyniri tamamen doğal ortamda ki küfünden besleniyor.  Fransız ve Hollandalıların bakteri götürdüklerini belirten Ayrancılılar aynı bakteriyi üretemediklerini söylüyor. Doğa mucizesi Divlenin öyküsüne gelince; Doğal yollarla oluşmuş obruk, yüzeyden 55 metre derinlikte doğal bir soğuk hava deposu konumunda. 5-6 mağaraya bırakılan peynirler, eşsiz lezzetine kavuşuncaya kadar tamamen doğal olan bu mağarada olgunlaşıyor. Kuzu derilerinin içine konulan peynir, bulunduğu doğal ortam sayesinde bir kızıl gonca görünümünde dışarıya çıkıyor.  Obruğun doğal yapısı Divle peynirine hak ettiği lezzeti verirken, Karaman’ın yerel peyniri olan divlenin Karaman ekonomisine ne denli artı değer katacağı ise gün gibi aşikar. Divle sadece bir peynir değil, Karaman’ın tarihçesi ve kültürü olarak keşfedilmeyi yıllardır bekliyor aslında.   Bu keşif için ilimize gelen Metro Gastro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Nilhan Aras, Metro Ultra Taze Ürünler Grup Müdürü Ayşin Işıkgece ve Coğrafi İşaretler Projesi Yöneticisi Selçuk Can Tez Karaman’da Divle peynirinin çıktığı obrukta incelemelerde bulundular. Yöre halkıyla konuşan yayın ekibi Divle peynirinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında ele alarak mevzuat üzerinde çalışmalara başladıkları öğrenildi. 

Karaman’ın en önemli kültürel değerlerinin başında gelen Divle peynirinin kaderi değişiyor mu sorusunun gelişmelerini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.  Coğrafi işaret konusunda Türkiye’de başlatılan ilkler arasında başarılı bir örnek olmasını dilediğimiz Divle peynirini sosyal sorumluluk projesi kapsamında ele alan Metro Gastro Yayın Kurulu’na ise bir teşekkür borcumuz var.  Entegre bir kültür faaliyeti içerisinde olan Gasrto’da yer alan ve anlatılan pek çok ürünün kaderi değişirken, yöresel zenginliğimiz olan Divle peyniri, yıllardır Karaman’da adını koyamadığımız marka unsuruna adaydır. Çünkü Divle peynirinin doğal aroması dünya markası olmayı hak ediyor.