Emekli Öğretmen Pınar Çora "Öğretmen Sana Seni Verir"

TAKİP ET

Yüzlerce binlerce öğrenciye ışık olmuş bir meşaledir Pınar Çora...

Pek çok öğrencisine zekâsıyla, mizahıyla, iç disipliniyle, bilgisi ve mücadele gücüyle ilham olmuş bir cumhuriyet öğretmenidir.
İsterdi ki; öğrencilerinin bu hayat ile ilgili bir meselesi, mücadelesi ve üretimi olsun. Bu toprakların hep fazlasını hak ettiğine inanan, zaman zaman sistemin çarkları karşısında çaresiz kalan ve fakat hiç umutsuzluğa düşmeyen gerçek bir kahraman! Çünkü o küçük cüssesinin içinde dev bir aydınlık yatar Pınar öğretmenin... 
O ışık bir çocuğa değer ve başka hayatları aydınlatır. Karanlığı aydınlatmak o yüzden en çok da öğretmenlere yakışır. 
Pınar Öğretmen 21 yıl öğretmenlik mesleğinin ilk gün ki heyecanıyla gerçekleştirdiğimiz röportajda; sözleri, ışığı ve tebessümü yine hepimizi aydınlatmaya yetti.
Pınar Çora aslen İstanbul Üsküdar'da doğup büyüyen bir İstanbul hanımefendisi... Babasının memuriyeti nedeniyle geldikleri Konya ikinci anavatanı olur adeta... Mesleğe ilk olarak 23 Mart 1979 yılında Sivas Gürün Lisesi'nde başlar. Takvimler yine bir Kasım ayını gösterdiğinde 1984 yılında Karaman Lisesi'ne Edebiyat Öğretmeni olarak atanır. 23 yıl aynı okulda elindeki eğitim aracı çubuğu ile öğretmenlik yapar. İyi bir edebiyatçı ve Türkçe aşığıdır Pınar öğretmen... 21 yıl 6 ay bu kutsal meşaleyi taşır ve bir neslin unutulmayan efsane öğretmenleri arasındaki yerini alır.
Güneşli bir kasım ikindisi emekli olduğu Karaman Lisesi'nde buluştuk Pınar öğretmenle...  Bir meslek olarak öğretmenliği şu cümleleri ile tanımladı.
“Öğretmen olmayı kendim istedim. Çünkü ruhumda vardı. Öğretmenlik gönül işidir, parayla pulla ilgisi yoktur. Okulun ilk gününde bölüm şefimiz derste "Bu meslek gönül işidir. Çok parası yoktur. Mesleği gönülden istemiyorsanız bırakın, vakitlice yolunuzu seçin" demişti. Çoğu öğrenci de ertesi gün gelmemişti. Öğretmen hayat verir, yarın verir, umut verir, sana seni verir. Mesleğimi hep böyle gördüm.”
- Peki, göreve başladığınız ilk gün neler söylemiştiniz o genç ve idealist Pınar öğretmene... Hatırlıyor musunuz?
Pınar Çora: Tâbi ki hatırlıyorum. Bu çocuklar sana emanet sen onları memleketimin yarını olarak kendine güvenen, sorumluluk taşıyabilen, dürüst insanlar, olarak yetiştireceksin. Bir gün sen gideceksin onlar meşaleyi alıp devam edecekler. Ona göre Pınar demiştim.
- Peki, bugün neler söylemek istersiniz genç meslektaşlarınıza...
Pınar Çora: Dediğim gibi bu iş gönül işidir. Doktor hayat kurtarır, öğretmen hayat verir. Parayla pulla ilgisi yoktur bu kutsal mesleğin... Değerli genç meslektaşlarım mesleğinizi lütfen severek yapınız. 
Okul koridorlarında eski tanıdıkları rastlıyor Pınar öğretmen... Bir anıdan diğerine geçiyor. Gözleri doluyor. Öğrencileri gördükçe mutlu oluyor. O sırada eski öğrencilerinden birisi koşup geliyor. "Beni tanıdınız mı Pınar öğretmenim?"  diye elini öpüyor. Karaman Lisesi edebiyat öğretmeni İlker Ayaş Pınar öğretmenin 90'lı yıllardaki öğrencisidir. Duygu dolu anlar yaşayan Pınar Çora şöyle devam etti:
“Dediğim gibi bu iş gönül işidir. Bu meslek hayatıma çok şey kattı. Hoşgörü, sevgi pırıl pırıl öğrenciler hatta genç meslektaşlar kattı. Dün öğrencim olan İlker bugün meslektaşım olmuş. Çok gururluyum. Beni bugün çok mutlu ettiniz çocuklar. Öğrencilerimi anne baba olmuş, meslek sahibi olmuş görünce, gelip bana sarıldıklarını görünce her defasında iyi ki öğretmen olmuşum dedim. Ne çok hazine biriktirmişim. Hepiniz sağ olun var olun çocuklarım.”
Karaman Lisesi idarecileri tarafından karşılanan ve uğurlanan emekli edebiyat öğretmeni Pınar Çora tüm öğrenci ve öğretmen arkadaşlarına sevgi ve selamlarını iletirken, Pınar öğretmen şahsında tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlarız.
HABER: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK

Video Hazırlanıyor...








karaman öğretmen