Elektrikçi R. Tekin Bahçesi İçin Rüzgar Gülünden Elektrik Üretti

TAKİP ET

Projeyi kendi imkanlarıyla tamamladıklarının altını çizen Tekin, rüzgar gülünün sadece 200 TL'ye mal olduğunu söyledi.

Karaman’da elektrik tesisatçılığı yaparak 28 yıldır vatandaşa hizmet veren Poyraz Elektriğin sahibi Ramazan Tekin, köyündeki bahçesine ve bahçe evinde elektrik kullanabilmek için kendi rüzgar gülü projesini hayata geçirdi.

Kış aylarında işlerin az olmasını fırsat bilen Tekin kış aylarının boş geçmemesi için bu projeye imza attıklarını söyleyerek, Buyuntu Köyündeki bahçemizde bir evimiz var, oradaki evimizdeki elektrik eksikliğinden dolayı ‘elektriği kendimiz üretelim’ dedik ve böylece rüzgar gülü fikri ortaya çıktı” dedi.

Rüzgar gülü fikrinden önce elektrik için Medaş ile görüştüğünü belirten Tekin, “Medaş, bahçemizin olduğu bölgede elektrik hattı olmadığı ve o bölgede tek hane olduğumuz için biraz fazla maliyet çıkardı. Medaş’ın bize çıkardığı maliyeti karşılamaya gücümüzün yetmeyişinden dolay biz de alternatifimizi kendimiz oluşturduk. Böylece görmüş olduğunuz rüzgar gülü projesi hayat buldu” şeklinde konuştu.

Rüzgar gülüyle elde etmeyi planladıkları elektrik ile bahçelerindeki elektrikli tarım aletlerini çalıştırmayı ve yine bahçelerindeki evlerinin elektrik ihtiyacını gidermeyi amaçladıklarını kaydeden Tekin, “Elektrik üretimini kendimiz yaptığımız zaman bana göre hayatın yüzde 80’ini bedavalaştırıyor. Baktığımız zaman, ısınmadan, aydınlanmaya ve diğer teknolojik aletlerin çalıştırılmasına kadar elektrik kullanıyoruz. Elektrik; ekmek gibi, su gibi hayatımızın olmazsa olmazlarının arasına girdi” ifadelerine yer verdi.

1 SAATTE 56 VOLT ELEKTRİK

Rüzgar gülünün saatte 25 - 30 kilometre hızlık bir dönüş elde ettiği zaman 56 volta kadar enerji ürettiğine dikkat çeken Tekin, “56 voltluk elektrik enerjisi, rüzgar gülümüzün 300 devirde dönmesine tekabül ediyor.

Asi akımdan elde ettiğimiz akımı da ‘doğrultmaç ve konjektör’ dediğimiz aletlerle aküye depolama yapacağız.

Doğru akımla çalışan LED ampuller ile yaptığımız testler sonucu başarımızı gözler önüne serdik. Rüzgar gülünün  25 – 30 kilometre hızlık rüzgarda 1 saat içinde 100 amperlik aküyü dolduracağını tahmin ediyoruz” dedi.

“ÖZ İMKANLARMIZLA PROJEYE HAYAT VERDİK”

Projeyi kendi imkanlarıyla tamamladıklarının altını çizen Tekin, rüzgar gülünün sadece 200 TL’ye mal olduğunu söyledi.

Rüzgar gülünün oluşum aşamasını aktaran Tekin, şöyle konuştu: “Projemizdeki can alıcı parçadan söz etmek gerekirse; kullanımı artık mümkün olmayan bir elektrikli bisikletin arka tekerinden aldığımız alternatördür. Zaten rüzgar gülümüzün yapımına da ilk olarak bu parçanın rüzgar gülünde işlev hale gelmesini sağlayacak mekanizmayı oluşturmayla başladık. ‘Alternatör’ değimiz parçanın bütünlüğünü jantın içindeki elektrik bobini ve mıknatıslar oluşturuyor. Bahsi geçen parça sayesinde elde edilen asi voltajdan elektrik enerjisi açığa çıkıyor.

“ELEKTRİK KENDİSİNİ SÜREKLİ YENİLİYOR”

 

Asi voltajdan elde edilen elektrik enerjisinin de şöyle bir özelliği var; rüzgar gülümüzün pervane kısmı döndükçe alternatör aracılığıyla elde edilecek olan elektrik, rüzgarla birlikte kendisini sürekli yeniliyor. Alternatörün mekanizmaya monte edilmesinin ardından, rüzgar gülümüzün rüzgarın yönüne göre hareket edebilmesi için ‘rüzgar perdesi’ dediğimiz kuyruk kısmını monte ettik. Akabinde rüzgarı kullanarak alternatörü hareket ettirebilmemiz için pervane yaparak mekanizmaya monte ettik. Pervaneleri de hafif olacağını düşündüğümüz pimaş borudan yaptık. Rüzgar gülümüzün geri kalan bütünü ise, depomuzdaki ya da eşimizin dostumuzun deposunda kullanmadığı demir ve profil parçalarından oluşturduk.”