EKMEK KALİTESİ

TAKİP ET

Karaman'da uzun süredir devam eden ekmek kalitesi şikayetleri nedeni ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız haber sonrasında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şaşkınlık yarattı.

ŞİKAYET EKMEK ÜRETİMİNEKİ KALİTE, DENETİM UN KALİTESİ
   
Sorun Karaman’da ekmek üretimindeki kalite iken, Tarım İl Müdürlüğü fırınlarda denetim yapıldığını ve alınan un numunelerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını açıkladı.
    Soruna kimse unların kalitesizliğinden bahsetmemesine rağmen Tarım İl Müdürlüğü’nün ekmek üretimindeki kalitenin kontrolü yerine kullanılan un kalitesi denetimi yapması büyük şaşkınlık yarattı.
    Karaman’da bazı fırınlarda kaliteli ekmek üretilirken, genelde kalitesiz ekmek üretimine bir türlü çözüm bulunamaması vatandaş şikayetlerinin de artmasına neden oluyor.
    İşte 22 Temmuz 2015 tarihli Tarım İl Müdürlüğünün konu ile ilgili yaptığı açıklama;
“İlimizde üretilen ekmeklerin kalitesinin düşük olduğu yönünde vatandaşlarımızdan gelen şikâyetler üzerine 05 Haziran 2015 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda konunun tarafları ile birlikte bir toplantı düzenlenmiş ve üretilen ekmeğin mevcut kalitesi ve kalitenin artırılması için nasıl bir yol izleneceği konuları görüşülmüştü. Toplantı sonunda kaliteli ve besleyici ekmeğin üretilmesi için ekmeklik buğday unlarına belli oranda tam buğday unu karıştırılması ve ekmek yapımında kullanılan maya oranının azaltılıp ekmeğin fırında pişirilme süresinin arttırılması kararlaştırılmıştı.
Alınan kararlar doğrultusunda İl Müdürlüğümüz tarafından Karamanda faaliyet gösteren fırınlarda ekmek üretiminde kullanılan unlardan numuneler alınmıştır. Alınan örneklerin Bakanlığımız yetkili laboratuvarlarına analizleri yaptırılmış unlarda kalite yönünden herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Ayrıca alınan numunelerin Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü laboratuarlarında daha detaylı analizlerinin yapılması devam etmektedir.”