Ekmek Fiyatlarına Ofis Freni

TAKİP ET

TMO, Ekmeğin fiyatının zamlanmaması için harekete geçti

Ekmek zammına karşı harekete geçen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), un fabrikalarına uygun fiyatlı ekmeklik buğday vererek, bu çıkan unu da anlaşma yaptıkları fırıncılara verip kaliteli ve uygun fiyatlı ekmek üretmesi için çalışma başlattı.
Bu sene yaşanan kuraklığın ardından ekmeklik buğdayın az olması ve aynı zamanda yaşanan kur artışları ile buğdayın kilogram fiyatının artmasından dolayı ekmeklik un fiyatlarında ciddi derece de artış olmuştu.
Yaklaşık 2 ay önce 180 liradan alıcı bulan 50 kilogramlık un çuvalının fiyatı Aralık ayının ilk haftasından itibaren gelen zamlarla birlikte 400 liraya kadar çıktı.
Un çuvalındaki bu yaşanan büyük zamların ardından maliyetini kurtaramayan fırıncılar ise ekmeğe zam yapılması için harekete geçmişti. 
Toprak Mahsulleri Ofisi de bu konuyla ilgili çalışma başlattı. Alınan kararlar doğrultusunda ofis un fabrikalarına yönelik uygun fiyatla 516 bin ton ekmeklik buğdayı satışa çıkardı.
Ofis un fabrikalarına verdiği buğday ile ilgili 383 adet fabrikayla anlaşarak un çuvalının ekmek üreten fırınlara 185-190 liradan satılmasıyla ilgili anlaşmalar yaptı. Bu yapılan anlaşma ile ekmeğe yapılacak zammın önüne geçilmiş oldu.
Ofis aynı zamanda unu alan firmaları da denetleyerek ekmek mi yoksa başka bir ürün mü yapıldığını kontrol edecek.
Karaman’da fırıncılık yapan Ali Akgül de bu unlardan alarak ekmek üretimine devam ediyor. 
İlimizde 30 yıldır fırıncılık yapan Ali Akgül, ofisin yaptığı bu çalışmadan dolayı teşekkür ederek, “30 senedir de fırıncı esnafı olarak da milletimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünü buğdayın satışından dolayı 185 liraya un vermesinden dolayı çok memnunuz. Bu unun kalitesi de normallerinin üzerinde olduğu için kullandık. Kalitesi de güzel. Bu hizmetlerin devam etmesini istiyorum. Ayrıca TMO'ya bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
Ali Akgül’ün unun Kayseri’deki bir Un Fabrikasından getirdiği ve ekmek ürettiği, aldığı un ile ilgili de gerekli denetimlerin ilgililer tarafından yapıldığını belirtti.
Bu arada TMO’nun başka İllerde ve Karaman’da da Un Fabrikaları ile anlaşma yapıp yapmayacağı da henüz netlik kazanmadı.