EDİRNE GELENEĞİNİ KARAMAN'DA YAŞATIYOR

TAKİP ET

SÜREYYA'DAN BİNBİR MARİFET

EDİRNE GELENEĞİNİ KARAMAN’DA YAŞATIYOR
SÜREYYA’DAN BİNBİR MARİFET

    Yaptığı sıradığı etkinliklerle Büfesi ve çevresini rengarenk yapan Süreyya Kayalık, bu kez Edirne’de hakim olan bir geleneği Karaman’a getirdi. 
    AYNALI YENİ GELEİN SÜPÜRGESİ
    Edirne'nin geleneksel el sanatlarından aynalı süpürgenin artık, genç kızların çeyizlerinde yerini elektrikli süpürgeye bırakmasının ardından minyatür boyutlarda üretilerek hediyelik eşya olarak kullanılmaya başladığını söyleyen Süreyya Kayalık, satış yaptığı Büfesinde Meşhur süpürgeleri minyatür olarak süslüyor.
    Karaman’ın tanınmış esnaflarından Süreyya Büfe, sokağı binbir marifetle süslerken, Yeni Gelin” adı verilen süpürgeleri minyatürleştirilerek Karaman’da da yaşatmaya çalışıyor.
    Babadan oğula aktarılan ve yıllardır Edirne'nin en önemli el sanatlarından biri sayılan süpürgecilik, zahmetli bir zanaat olarak da bilindiğini söyleyen Süreyya Kayalık;
    “Hepimiz biliriz eski sarı çalı süpürgeleri. Ama artık teknoloji ilerledikçe yüzlerine bakmaz olduk. Edirne’de bu işten geçimini sağlayan sadece 15-20 esnaf kalmış. Bunun nedeni ise işte bu aynalı süpürgeler. Edirne’ye gezmeye gelip de almadan dönmek olmazdı.
    Mesleklerini yaşatmak için yetiştirecek çırak ve kalfa bulamayan süpürge ustaları geleneksel el sanatını yaşatmaya çalışırken, eskiden çeyiz sandığının başköşesinde bulunan, güzelliğin ve temizliğin sembolü olarak bilinen aynalı süpürgenin varlığı, buzdolabı süsü halinde minyatürleştirilerek yaşatılmaya çalışılıyor. Bizde Karaman’da yaşatmaya çalışıyoruz. Hoş bir görüntü veriyor. Görenler de tebessüm ediyor. Bizde tabi mutlu oluyoruz tabi.”dedi.
    AYNALI SÜPÜRGENİN HİKAYESİ
    Öte yandan Aynalı Yeni Gelin Süpürgesinin de hikayesi şöyle; 
    “Güzel bir gelin, bir de kayınvalidesi varmış. Gelin çok süslüymüş, günde defalarca aynaya bakarmış. Bu nedenle pek iş yapamazmış. Bu konuya çözüm bulmak gerektiğini düşünen kayınvalide, süpürgeye ayna takarak gelinin eline vermiş. (Gelin! Gelin! Al sana aynalı süpürge, hem aynaya bak, hem de işine bak) demiş.”
    Aynalı süpürgenin, evlenme çağındaki genç kızların evlerinin önünü süpürürken sokaktan geçen delikanlıları aynadan izlemeleri için kullandığı da söyleniyor.