ECZACILAR ODASI BAŞKANI A. KAĞNICI: "BİLİMSEL ECZACILIĞIN 179'UNCU YILI KUTLU OLSUN"

TAKİP ET

Karaman Eczacı Odasının Atatürk Parkında düzenlediği bir dizi etkinlikte basın açıklaması yapan Karaman Eczacı Odası Başkanı Azime Kağnıcı 14 Mayıs’ın eczacılar ve eczacılık için önemli ve simgesel bir tarih olduğunu söyledi. 1839 yılının 14 Mayıs'ında, Mekteb-i Tıbbiye'de açılan eczacılık sınıfı ile eczacılık ülkemizde akademik bir mesleğe dönüşmüştür” dedi.

“Biz eczacılar, hasta ihtiyaçlarının doğru tanımlanması, ilaçların doğru kullanılması, sağlık bakım hatalarının azaltılması, farmakovijilans gibi birçok alanda halkımıza ve ülkemize önemli katkılar sunuyoruz” diyen Kağnıcı, eczacıların, köylerden kentlere yayılan hizmet ağı ile en kolay ulaşılan sağlık çalışanları olduğuna dikkat çekti. 

“Eczacılar hastalarıyla daha uzun vadeli bir ilişki kurarlar” şeklinde konuşan Kağnıcı, “Eczacılar; ilaç suiistimali ve yanlış ilaç kullanımında bir kontrol ve denetim mekanizması işlevi görerek, piyasa için güvenlik ağı oluştururlar” ifadesini kullandı.

“TOPLUM REÇETESİZ İLAÇ İÇİN HAZIR DEĞİL”

Toplum sağlığını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak her fırsatta dile getirdiğimiz bir konu var; reçetesiz ilaçlar. Sağlık sistemimizin ve toplumumuzun kategorisinin genişletilmesine hazır olmadığını düşünüyoruz.  Reçetesiz ilaçların beraberinde ilaçta reklamı, ilaçta fiyat artışını ve ilacın eczane dışına çıkmasını getirmesinden duyduğumuz endişeyi de ifade ediyoruz.  Sağlık alanındaki okur - yazarlığı düşük ve ekonomik kaynakları kısıtlı toplumumuzun reçetesiz ilaçlara hazır olmadığını bir kez daha söylüyoruz” açıklamasında bulundu. 

Reçetesiz ilaçlarla ilgili atılacak adımların ortak akıl yoluyla çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Kağnıcı, “Türk Eczacıları Birliği olarak bu noktada bize düşen görev ve sorumluluk neyse elimizi taşın altına koymaya hazırız.

Medyada yer alan bazı isimlerin bilimsellikten uzak, toplumu yanlış yönlendirecek açıklamaları bizlerde üzüntü ve endişeye sebep olmaktadır Sağlık meslek mensubu eczacılar olarak bu süreci şaşkınlıkla takip ediyoruz. Sağlık Bakanlığımızı daha önce gündeme aldıkları, medyaya çıkacak bilim insanlarına uygulanacak ekran sertifikası ve akreditasyon kurulu uygulamalarını bir an önce hayata geçirmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“AŞI KARŞITI KAMPANYALAR TOPLUM SAĞLIĞINI RİSKE ATIYOR”

Son günlerde aşılarla ilgili atılan adımlara dair de açıklama yapan Kağnıcı, “Yaşamın ve yaşatmanın önemini bilen bir sağlık meslek örgütü olarak son zamanlarda gündemde yer alan aşı karşıtlığı konusundaki söylemleri ve oluşan verileri endişeyle takip etmekteyiz. Hiçbir bilimsel dayanağa olmayan söylemlerle, kirli bilgilerle geliştirilen aşı karşıtı kampanyalar; toplumda kafa karışıklığı yaratmakta, aileleri tedirgin etmekte, salgınların başlamasına zemin hazırlamakta ve toplum sağlığını riske atmaktadır. Çocuklarını aşılatmayan ailelere Türk Eczacılar' Birliği olarak çağrıda bulunuyor

Bilimsellikten uzak aşı karşıtı propagandalar yüzünden çocuğunuzun hayatını riske atmayın. Aşı yaptırmanın hafif ateş, kol ağrısı gibi hızla iyileşecek yan etkiler dışında çocuğunuzun, ailenizin ve toplumun geleceğini karartmasına müsaade etmeyin” şeklinde konuştu.