DSİ ÇALIŞMA BAŞLATTI

TAKİP ET

*Bir zamanlar Türkiye'nin en geniş 10 sulak alanlarından biri olan kuruyan Akgöl için DSİ çalışma başlattı.

Baharda gelen yüzlerce kuş türüyle ve büyüleyici manzarasıyla bilinen Konya’nın Ereğli ve Karaman’ın Ayrancı İlçe sınırlarındaki Akgöl Sazlıkları’nın özlenen görüntüsüne kavuşturulması için baraj fazlası suların yönlendirilmesi çalışmaları başlatıldı.

               Akgöl Sazlıkları, 20. yüzyılın ortalarına kadar Türkiye’nin en geniş 10 sulak alanlarından biri olarak gösteriliyordu.
               Akgöl Sazlıkları, bahar aylarında ağırladığı yüzlerce kuş türüyle oluşan etkileyici manzarası, yaz sonunda yerini adeta bir çöl görüntüsüne bırakıyordu.
               Türkiye'nin en önemli kuş cennetlerinden biriyken, hayat kaynağı olan Ayrancı ve İvriz dereleri üzerine yapılan barajlar, Akgöl Sazlıkları'nı adeta ölüme terk etmişti. Akgöl Sazlıkları, sadece yağmur, kar ve Ereğli'nin atık sularından beslenir hale gelmişti.
                Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, eylül aylarından itibaren kuruyan Akgöl'ün eski çehresine kavuşması için DSİ tarafından çalışma başlatıldı.
Havza içindeki Ayrancı Barajı'ndan Akgöl Sazlıkları'na kadar 10 kilometrelik kısmında kanal açma, kalan 15 kilometrelik bölümünde ise tarama, temizleme ve yönlendirme çalışmaları yapılıyor.
Ekiplerin yürüttüğü çalışmalarla barajın dolması ve fazla suların tahliyesi bu kanal güzergahında sağlanabilecek.
Uzun yıllar Ayrancı Barajı'nın dolmaması nedeniyle Akgöl'e su verilememiş, buna bağlı olarak baraj mansabındaki dereler tahrip olmuş ve yer yer kapanmıştı.