DR. TEKİN: "HER 8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ"

TAKİP ET

Her yıl 1-31 Ekim tarih aralığı Meme Kanseri farkındalık ayıdır. Meme kanseri riskleri, belirtileri, teşhis ve tedavisi konusunda Karaman Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mevlüt Tekin bilgiler aktardı;

Meme kanseri;  meme dokusundaki süt drenajkanalını oluşturan ve süt üretici hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkar. Kadınlarda görülen en sık kanser türüdür.  Her 8 kadından birinde görülmektedir. Meme kanseri kadınlara oranla erkeklerde çok nadir görülmektedir. Ancak hastalık geliştiğinde seyri kadınlarda görülen meme kanserine göre daha hızlı ve kötü olmaktadır.

MEME KANSERİNİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Meme kanseri risk faktörleri önlenebilir riskler ve değiştirilemeyen riskler olarak iki ana kısımda toplanır.  Meme kanseri risk faktörlerinin en önemlileri değiştiremeyeceğimiz risk faktörleridir. Özellikle aile hikâyesinde meme kanserinin olması meme kanseri risk faktörlerinin başında gelmektedir. Birinci derce bir akrabada 50 yaşından önce görülen meme kanseri, kişinin meme kanserine yakalanma ihtimalini 3 kat artırmaktadır. Yine 2. derece akrabalarda görülen meme kanseri de önemli meme kanseri risk faktörlerindendir. Ayrıca ailede ne kadar fazla kişi meme kanserine yakalanmış ve ne kadar erken yaşta yakalanmışlar ise o kadar risk artar.

Meme kanserinde bir diğer önemli risk faktörü ise meme dokusunun yoğun olmasıdır. Meme dokusu içerisinde yağ oranı daha az olan kişilerde meme kanseri riski daha çok artıyor.

Kadınlarda meme kanseri oluşumunda risk faktörü sayılan erken adet görme de önemsenmelidir. Diğer meme kanseri risk faktörleri şunlardır;  Meme kanserinde kadın olmak birinci derece risk faktörüdür.

MEME KANSERİNE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Haftada en az 1 saatlik hızlı yürüyüşler, Uzun süreli emzirmenin meme kanserini az da olsa azalttığını öne sürülmektedir. Çok fazla hamilelik geçiren ve genç yaşta hamile kalan kadınlarda, meme kanseri olma riski azalır.

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Memede ele gelen şişlikler.

Meme cildinde kızarıklık, morluk, yara, damar genişlemesi, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler, portakal kabuğu görünüşü gibi noktasal çekintiler. Meme boyutunda veya şeklinde değişiklik olması

Meme başından spontan kanlı veya kansız akıntı gelmesi.

Koltuk altında görülebilen, elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler.

MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS YÖNTEMLERİ

Kendi kendine meme kontrolleri, Yıllık mamografi, Yıllık doktor muayenesidir. Meme kanserinde erken teşhis için memesinde herhangi bir değişiklik fark etmeyen 40 yaş üzerindeki her kadın yıllık mamografi çektirmelidir. Ailesinde hiç meme kanseri olmayanlar 35 yaşından sonra, ailesinde kanser öyküsü bulunanlar ve genetik meme kanseri riski altında olanlar ise 25 yaşından sonra ilk ultrasonografilerini yaptırmalıdır.

Hastanemizde şüpheli nodüllere ince ve kalın iğne biyopsisi, stereotaktik işeretleme ile biyopsi ve cerrahi işlemler başarı ile uygulanmaktadır.