Dolamanın Uzmanları Araziye İndi

TAKİP ET

Karaman'da yıllardır dolaman toplayan ve dolamanın uzmanları olarak bilinen ekip sosyal mesafe kurallarına uyarak araziye çıktı.

Karaman’da, büyük ilgi gören dolaman mantarını toplamak isteyen bazı vatandaşlar, Karadağ’ın eteklerine akın etti. Hemen her yerde yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan bir tür olan dolaman, özellikle Karaman ve yöresinde vatandaşlardan ilgi görüyor. İlkbahar ile birlikte genellikle guruplar halinde dolaman mantarı toplamaya çıkan vatandaşlar, bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek dolaman mantarı topluyor.  Karaman’da dolaman mantarının piri olarak bilinen Nevzat Ermiş ve Mustafa Çelebi bu yıl korona virüs salgını nedeniyle dolaman mantarı toplamaya az da olsa gidiyor. Dolaman mantarının uzmanları Çelebi ve Ermiş, topladıkları mantarları iftar sofralarında tüketiyor.

“ETTEN FARKSIZ BİR LEZZET”

Görünümüyle patatesi andıran dolaman mantarı, tadıyla etten farksız bir lezzet sunuyor. İhracata giden dolaman mantarının kilo fiyatı 150 dolara kadar çıkıyordu. Toplanan dolaman mantarları, geçtiğimiz yıllarda toptancılar tarafından dünyanın bütün ülkelerine ihraç ediliyordu. Ancak Covid-19 salgını nedeniyle dolaman mantarının ihracatı büyük ölçüde durdu. Karadağ’ın eteklerinde yaklaşık 80 yıldır toplanan dolaman mantarı, Mart ayının sonları ile Nisan ayının sonuna kadar toplanıyor.  Öte yandan, bu yıl yağışların fazla olması dolaman mantarının çok çıkmasına neden oldu. Ancak salgın nedeniyle bir çok dolaman mantarı toprak altında kaldı.

"SOSYAL MESAFEYE UYARAK DOLAMAN TOPLUYORUZ"

Evinde ailesi ile birlikte yemek için hafta sonları dolaman mantarı topladığını söyleyen Nevzat Ermiş, “Dolaman mantarı, Nisan ayının sonuna kadar olur. Yağış bol olursa çok olur yağış olmazsa az olur. Ben 58 yaşındayım ve dolaman mantarını çocukluğumdan beri topluyorum. Nasıl toplanacağını babamdan öğrendim. Bunun ticaretini yapanlar var ama ben ticaretini yapmıyorum. Topladığım mantarları ailemle tüketiyorum. Fazlaca toplarsam yurt dışında bulunan akrabalarımıza gönderiyordum. Ancak bu yıl virüs dolayısıyla onu da gönderemiyoruz. Ayrıca burada en fazla 3 kişi olarak dolaman mantarı topluyoruz. Sosyal mesafe kurallarına riayet ediyoruz. Farklı araçlarımızla buraya geliyoruz. 1 Saat falan arazide geziyoruz. Buda bizim için bir değişiklik oluyor. İnşallah en kısa zamanda bu virüs belasından kurtuluruz.” İfadelerine yer verdi.

"DOLAMAN MANTARI USTALIK İSTEYEN BİR SANATTIR"

Covid-19 salgını nedeniyle hafta sonu bir gün dolaman mantarı toplamaya geldiğini ifade eden dolaman mantarı uzmanı Mustafa Çelebi, "Dolaman mantarı aynı patatese benzer ve Nisan aylarında toprak altında ortaya çıkar. Tadı çok güzeldir ve kırmızı et kalorisindedir. Dolaman mantarının suni olarak yetişme imkanı yoktur. Ayrıca tohumu da bulunmuyor. Genelde ilkbahar aylarında Karaman bölgemizde yer altında toprağı biraz kabartarak ortaya çıkar. Bulması gerçekten çok zor ve ustalık isteyen bir sanattır. Dolaman mantarını bulmak gerçekten ustalık gerektirir. İşte aşağı yukarı bir saatte bir kilo topluyorum. Virüs salgını nedeniyle çok dikkat ediyoruz. Temiz havada sosyal mesafeye uyarak dolaman mantarımızı topluyoruz. Bizde bu iş bir nevi bağımlılık gibi bir şey oldu. 58 yaşındayım kendimi bildim bileli bu dolaman mantarını topluyorum. Nevzat Ermiş ile yaklaşık 40 yıldır arazideyiz. Önceki yıllarda bu aylarda her gün arazi de olurduk. Virüs nedeniyle bu yıl haftada bir gün gelebiliyoruz. Bizim bu mantardan para kazanma amacımız yok. Genelde kendimiz tüketmek için topluyoruz." diye konuştu.

"YURT DIŞINA İHRAÇ EDEMİYORUZ ARTIK"

Her yıl vatandaşların topladıkları dolaman mantarını satın alarak yurt dışına ihraç ettiğini söyleyen Ramazan Andaç,  " Dolaman mantarı iki sene önce 40 ile 50 TL arasında alıcı buluyordu. Bu sene 80 ila 100 TL arasında alıcı buluyor. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’ya ihraç edeceğimiz dolaman mantarlarını soğuk havalara depolayıp oralardan da 100 avroya kadar Avrupa ülkelerine gönderiyorduk. Ancak bu yıl korona virüs belası yüzünden dolaman mantarı ihracatımız durdu. Şu an itibariyle mal gönderemiyoruz. Vatandaşımızda topladığını mantarları satmak istemiyor. Bu yıl sezon itibariyle bitti sayılır. Artık önümüzdeki yıl virüs salgını biterse tekrar dolaman mantarı ihraç edeceğimizi umuyorum." dedi.