Dolaman ekibi işbaşında

TAKİP ET

Karaman'da yıllardır dolaman toplayan ve dolamanın ustaları olarak bilinen ekip araziye çıktı.

Karaman’da, büyük ilgi gören ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen dolaman mantarını toplamak isteyen vatandaşlar, arazilere akın etti. Hemen her yerde yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan bir tür olan dolaman, özellikle Karaman ve yöresinde vatandaşlardan ilgi görüyor. İlkbahar ile birlikte genellikle guruplar halinde mantar toplamaya çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı, evde tüketiyor ya da semt pazarlarında kilosu 80 TL'den satıyor. Görünümüyle patatesi andıran dolaman mantarı, tadıyla etten farksız bir lezzet sunuyor. İhracata giden dolaman mantarının kilo fiyatı 150 dolara kadar çıkıyor. Toplanan dolaman mantarları, toptancılar tarafından dünyanın bütün ülkelerine ihraç ediliyor. Karaman'da bulunan Karadağ'ın etekleri dolaman toplayan vatandaşların akınına uğruyor. Karadağ'ın eteklerindeki ovada yediden yetmişe herkes dolaman arıyor. Yaklaşık 80 yıldır bu bölgede toplandığı belirtilen dolaman mantarı, Mart ayının sonları ile Nisan ayının sonuna kadar toplanıyor. 

Öte yandan, bu yıl yağışların fazla olması dolaman mantarının çok çıkmasına neden oldu.

"Dolaman mantarını çocukluğumdan beri topluyorum"

Evinde ailesi ile birlikte yemek için hafta sonları dolaman mantarı topladığını söyleyen Nevzat Ermiş, “Dolaman mantarı, Nisan ayının sonuna kadar olur. Yağış bol olursa çok olur yağış olmazsa az olur. Ben 57 yaşındayım ve dolaman mantarını çocukluğumdan beri topluyorum. Nasıl toplanacağını babamdan öğrendim. Bunun ticaretini yapanlar var ama ben ticaretini yapmıyorum. Bulduklarımı eşimizle dostumuzla yiyorum. Çok olursa Avrupa’da ki akrabalarımıza gönderiyorum. Bunu sade olarak kavurabilir, et gibi de kavurabilirsin, sebzeli kavurabilirsin. Aynı zamanda mangalını yapabilirsin. Yani 3-4 çeşit pişme şekli var. Dolaman mantarının fiyatı şuan eti sollamış durumda. Kilosu 75-80 liraya satılıyor" dedi.

"Dolaman mantarını bulma ustalık gerektirir"

Hafta sonları araziye dolaman mantarı toplamaya çıktığını anlatan Mustafa Çelebi de, "Dolaman mantarı aynı patatese benzer ve Nisan aylarında çıkar. Tadı çok güzeldir. Kırmızı et kalorisindedir. Bunun suni olarak yetişme şekli yoktur, tohumu yoktur. Bu işte bu mevsimlerde ancak yer altında yetişmektedir. Bulması çok zor. Dolaman mantarını bulmak gerçekten ustalık gerektirir. İşte aşağı yukarı bir günde bir kilo topluyorum. Genelde bu Karaman bölgesinde dolaman çıkar. Bunun bir ismi daha var kimi yerde keme diye geçer. Yurt dışına ihraç ediyorlar. Bazen toplanan yerlere alıcı geliyor, orada alıyorlar ve toplu bir şekilde de yurt dışına gönderiyorlar" diye konuştu.

"Yurt dışına ihraç ediyoruz"

Vatandaşların topladıkları dolaman mantarını satın alarak yurt dışına ihraç ettiğini söyleyen Ramazan Andaç da, "Ben, tüccar olarak almaya gelirim köylüden. Geçen yıla göre bu sene dolaman oldukça fazla. Ancak talepte fazla olunca fiyatı üçe katladı. Dolaman mantarı iki sene önce 20 ile 25 TL arası gidiyordu. Bu sene 75 ila 80 TL arasında alıcı buluyor. Avrupa’ya ihraç edildiğinde de soğuk havalara konulup oralardan da 150 dolara kadar Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Yalnız biz buralarda ekseriyet halktan alıyoruz. Kendimiz de buluyoruz şimdi halktan toplayınca daha güzel para ediyor. Antalya gibi turistik yerlerde daha çok satılıyor" dedi.