"DOĞMA BÜYÜME KARAMANLIYIZ, AMA YABANCI OLDUK"

TAKİP ET

KARAMAN ESNAFI, DURUMUNU BÖYLE ÖZETLEDİ; 'DOĞMA BÜYÜME KARAMANLIYIZ, AMA YABANCI OLDUK'


    Son yıllarda Karaman şehir merkezinde alışveriş merkezlerinin çoğalmasıyla birlikte küçük esnafın sıkıntıları daha da arttı.
    Geçtiğimiz günkü sayıda Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Cicibıyık’ın makalesine konu ettiği “Esnaf Öldürülüyor, Esnaf Sahipsiz Olmamalı !” yazısına kentte esnaflar da destek verdi.
    Kentte hafta sonu yaptığımız araştırmada, Karaman’da çok sayıda esnaf, iç piyasa da durumun zaten iç açıcı olmadığına dikkat çekerken, şehir merkezlerinde açılan büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğine de vurgu yaparak AVM'lerin en azından şehir dışına çıkarılması için yetkili mercilerin de elini taşın altına koymasını ve sorumluluk almasını umut etti.
        “KÜÇÜK ESNAF’IN TOPLUMDA HATRI SAYILIR YERİ VARDI O DA KALMADI !”
    Karaman’da geçmiş yıllarda bakkal ve küçük esnafın toplumdaki yerinin ve öneminin hatır sayılır derecede olduğunu ifade eden çeşitli esnaf grupları, eskiden mahalle bakkallarıyla ve esnaflar ile halk arasında anlatılamayacak derece güzel bir ilişki olduğuna dikkat çekti. 
    Artık esnaf ve halk arasında bu dayanışma ve samimiyetin giderek azaldığına dikkat çeken Karamanlı esnaf, bu durumdan en çok her türlü ürünleri satma telaşına giren AVM’lerin de etkisi olduğuna vurgu yaptı.
    “HARCAMAK İSTEMEDİĞİ PARAYI AVM’DE HARCIYOR”
    Karaman’da çoğu esnaf, halkın da alım gücünü dikkat çekerken diğer yandan da vatandaşın ihtiyacına yönelik alışverişlerinde de tatlı bir eleştiride bulundu.
    Birçok esnaf bu konuda, “Vatandaşlar bazen de harcamak istemediği parayı AVM’yi gezince elindeki üç beş kuruşu da harcamak zorunda kalıyor. Haliyle bu durumdan bizler de etkileniyoruz.”dedi.
    TUHAFİYECİ, KIRTASİYECİ, KUNDURACI VE ZÜCCACİYECİ DE DERTLİ
    İşyerlerinde tereklerini doldurarak satışa hazır konuma getirilen ürünlerinin artık Alışveriş Merkezlerinde de satıldığına dikkat çeken bu halden zorlandıklarını dile getiren esnaf, “Bizde kaliteye önem veriyoruz, çeşidimiz de var. Fiyatlarımız da kaliteye göre her bütçeye uygun. Ancak müşteri çekmekte maalesef zorlanıyoruz. AVM’ler gibi insourt bastırarak da indirim kampanyalarımızı duyuramıyoruz.”dedi.
    “SEZON MEZON” KALMADI
    Eskiden yıl içerisinde sezon sezon hazırlık yapan Karaman esnafı artık son yıllarda da bu durumdan geri kaldı. Esnaf bu konuda;
    “Öncelleri bahar sezonu ile birlikte başlayan satışlar, yaz sezonu, Gurbetçi Sezonu, Ramazan ayı sezonu, Bayram aralığı, Kurban Bayramı aralığı, Okul sezonu ve Kış sezonu diye beklentilerimiz vardı. Ama şimdi tüm bu sezonlar artık birbirine girdi. Bu duruma da maalesef AVM’lerin de katkısı büyük oldu.”dedi.
    CİRO VAR, KAR YOK !
    AVM'lerin şehir merkezinde artması ile beraber başta bakkal, küçük marketler, küçük dükkânlar olmak üzere birçok işyerinin de kentte kapatıldığı öğrenildi. Esnaf bu konuda da serzenişte bulunarak; 
    “Zaten satış yapmakta zorlanıyoruz.  10 yıl önceki ciro aynı desek bile şimdi ise neredeyse “0” karımız var. Küçük esnaf olarak maddi anlamda da zararlar görüyor ve ay sonunu zor getiriyoruz.
    Büyük alışveriş merkezleri ve marketlerin mahallelerde kalması halinde başta bakkallar olmak üzere birçok iş yeri de görüyor duyuyorsunuz kapanmak zorunda kalıyor. “dedi.
    “AVM'LER HEP DAHA FAZLASINA SAHİP OLMAK İSTİYOR'
    Öte yandan Karamanlı esnaf, sahiplenilmeme duygusunu da yaşıyor. Karamanlı bir çok esnaf, böyle devam etmesi durumunda işyerlerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını belirtirken, büyük alışveriş merkezlerinin neredeyse her mahallede birer şubesi olduğuna dikkat çekerek,
    “Bizler satışlarda zorlanırken, bu alışveriş merkezleri daha fazlasına sahip olmak istiyor.  Bizdeki ürünler, büyük marketlere göre ekonomik gibi görülüyor. Ama vatandaşımız ürünlerin kalitesini incelemek gibi bir derdi de bulunmuyor.
    Böyle olunca da büyük AVM'lerin gözleri doymuyor. Hep daha fazlasına sahip olmak istiyor. Birbirleri ile rekabete girerek bizi tüketiyor. Para kazanamadığımız için giderlerimizi karşılarken zorlanıyoruz. Böyle giderse adeta bitme noktasına geleceğiz. Yani doğa büyüme Karamanlıyız diyoruz ama, Yaşadığımız Karaman’da sanki bizler yabancı olduk.”diyerek sitem ettikleri gözlendi.