DİVLE OBRUK PEYNİRİ KARAMAN'IN TANITIMINDA MİHENK TAŞI OLMAYA ADAY

TAKİP ET

Bu bir peynir hikayesi ve bu hikayeyi gün ışığına çıkarmak için canla başla çalışan bir kadının çabası Ayrancı’nın divle obruk peynirini Karaman’ın tanıtımında mihenk taşı olmaya aday kılıyor.

Ancak bu çabanın Karaman tanıtımına katkı sağlayabilmesi için tüm imkanların seferber edilerek, bölge hayvancılığının ve meraların desteklenmesi gerekiyor.

Ala dükkan sahibi Ahsen Toktay Karaman bölgesindeki doğal ürünlerin üretiminden hasadına büyük bir özveri ile sektörde ciddi adımlar ile yol alırken, Ayrancı divle obruk peyniri için çok özel girişimlerde bulunmaya devam ediyor.

Toktay geçtiğimiz hafta sonu Kars Boğatepe köyünde bu yıl 3.düzenlenen yerel ve geleneksel peynirleri buluşturan Anadolu peynirleri buluşmasına  katıldı. Anadolu peynirleri buluşmasında, Türkiye’de coğrafi işaret alan peynirlerin geleneksel üretimleri hakkında bilgi verildi ve tadım atölyelerinde peynirlerin tanıtımları yapıldı.

Ayağının tozu ile görüştüğümüz Ala Dükkan sahibi Ahsen Toktay, çok verimli bir buluşma olduğuna dikkat çekerek “Yerel ve geleneksel peynirciliği gastronomi dünyasıyla buluşturan Anadolu peynirleri buluşması, divle obruk peynirimizi gözde peynirlerden biri yaptı diyebilirim. “ dedi.

2017 Aralık ayında gerek kendi kişisel çabaları, gerekse Karaman Ticaret ve Sanayi Odası girişimleri sonucu Ayrancı Divle obruk peynirine coğrafi işaret alınmasının ardından bölge haklının kaderini değiştireceğine dikkat çeken Toktay,  Karaman’ın yüz akı olan divle obruk peynirinin Karaman tanıtımında gerçek anlamda bir marka unsuru olduğunu söyledi.

Ahsen Toktay “Ben bu peynirin sadece aracısıyım, ben memleketini oturduğu yerden değil, elini taşın altına koyarak sevmeye çalışan bir Anadolu kadınıyım. Bu konuda üzerimize düşen ne varsa kendi imkanlarımız ile yapmaya çaba sarf ettik. Hafta sonu Kars ilinde düzenlenen Anadolu peynirler buluşmasında Türkiye’nin 26 özel peyniri arasında hak ettiği yeri alan Ayrancı divle obruk peyniri çok büyük ilgi gördü. Coğrafi işaret alması peynire hak ettiği kimliği teslim etmiştir. Buraya kadar olan gelişmeler son derece olumlu ve sevindiricidir. Ancak üzülerek belirtiyorum, divle peyniri adı altında peynirler Türkiye’nin dört bir yanında karşınıza çıkabiliyor. Konuya gereken ilgi ve desteğin sağlanması yöre halkına büyük bir kazanç sağlayacak ayrıca Karaman’ın tanıtımında divle peyniri gerçek bir marka unsuru olacaktı diye düşünüyorum.”

Divle peyniri lezzetinin Karaman’a tescillendiğine vurgu yapan Toktay “Gastronomi dünyasının konusunda uzmanları, süt ve peynir üreticilerinin yanı sıra bilim insanları, aşçılar, şefler, gurmeler herkes divle obruk peynirine yıldız verdi. Bu bizi çok mutlu etti. Ancak bu mutluluğun desteklenmesini bekliyoruz. Bölge halkına verilecek destek Karaman’ın yıldızını da parlatacaktır”dedi.

Yıllık üretim kapasitesi 50 ton olan Divle peynirinin üretim miktarının artırılması için bölgede küçükbaş hayvancılığın ve meraların desteklenmesi ayrıca mandıra kurulmasına dikkat çeken Toktay “ Bölgesel kalkınma açısından divle obruk peynirinin Karaman için çok önemli bir marka olduğunu açık ve net söyleyebilirim. Çünkü bu sektörde ilk kez karşılaştığım insanlar Konya-Karaman yerine Karaman-Ayrancı/Divle şeklinde bizi karşılayıp uğurladılar. Yıllardır istediğimiz şey tam olarak bu değil miydi?” dedi.