Cumhuriyet Tarihi Boyunca Meclise Hiç Kadın Milletvekili Göndermeyen 20 İlden Biri de Karaman

TAKİP ET

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) tarafından yapılan araştırmaya göre Cumhuriyet tarihi boyunca Karaman'ın da içinde bulunduğu 20 ilden hiç kadın milletvekili seçilmediği ya da seçilemediği ortaya çıktı.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınan ülkelerde öncü olan Türkiye’de 20 ilden bugüne kadar hiç kadın milletvekili seçilmemesi dikkat çekerken, kadınlar siyasette eşit temsili için mücadele eden KA-DER’in bu illerden yola çıkarak “Olmadı Türkiye” adlı bir de kampanya başlattığı öğrenildi.

Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne kadar TBMM’de hiç kadın milletvekili ile temsil edilmeyen 20 il arasında Karaman’da bulunuyor.

14 Mayıs 2023’de yapılacak olan Milletvekilliği seçimleri öncesinde Karaman’dan milletvekili olabilmek için aday adaylığı başvurusunda bulunan isimler arasında kadın adaylarda var. Henüz kesin aday listeleri netleşmezken, milletvekili olabilmek için partilerine aday adaylığı başvurusunda bulunan 12 kadın aday adayının ilk üçe girip giremeyeceği ise henüz kesinlik kazanmadı.

Karaman’ı TBMM’de temsil etmek için aday adaylığı başvurusunda bulunan kadın Milletvekili adaylarının isimleri ise şöyle;

AK PARTİ

Fatma Coştu

Suna Kaya

Fadim Özuylasi

Cennet Köroğlu

MHP

Funda Çelikyön

Asena Özkılıçoğlu

CHP

Hatice Sinan

İYİ PARTİ

Fadime Harmanizi

SAADET PARTİSİ

Selver Karakaş

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Gülnur Çelebi

Hacer Tetik

GELECEK PARTİSİ

Seda Çınar

İşte mecliste hiç kadın vekil bulundurmayan iller; Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat.

 

 

tbmm kadın milletvekili ka-der kadın milletvekili olmayan 20 il karaman seçim2023