Coğrafi işaret alan Divle Obruk Peyniri'nde sıkıntılar var

TAKİP ET

KOP'tan alınan Mandıra desteği için arsa 2 yılda bulundu. Sadece bölgenin sütlerinin toplanarak yapılacak mandırada üretilecek standart peynir ile Divle Obruk Peyniri Marka olabilir. Mandıra için DivleObruğu'na 15 km olan Ayrancı İlçesi'nde bir yer belirlenmesi kontrol için büyük önem arzediyor.

    Karaman’ın Ayrancı İlçesine bağlı Divle Köyü yakınındaki bir Obruğun özellikle Tulum Peyniri depolanması ile ve bu Obruktaki özellik nedeni ile peynirlerin çok kaliteli olması nedeni ile ünü Türkiye hatta Dünyada duyulan ‘Divle Obruk Peyniri’ için geçtiğimiz yıl alınan ‘Coğrafi İşaret’ ile birlikte, peynir kalitesi konusunda ciddi endişeler de ortaya çıktı.

    Konu ile ilgili Gazetemizin yaptığı araştırmada; Mevcut Obruğun yaklaşık 40 ton civarında peynir depolayabildiği, ancak obruğa çevre köylü vatandaşların yanı sıra, Karaman başta olmak üzere, Konya, Urfa ve Kars gibi İl’lerden de peynir konduğu öğrenildi.

    Obruğa konulan peynirlerde herhangi bir standardın olmaması, alınan Coğrafi İşarete ve ünü hızla dünyaya yayılan peynirde olası sıkıntılarla elde edilen bu ünün bir anda ortadan kalkma ihtimali de ortaya çıktı.

    Edindiğimiz bilgilere göre bu konuda başta Ayrancı Belediyesi’nin ve diğer bazı kurum ve kişilerin girişimi ile, obruğa konulacak peynirin tek elden üretiminin yapılarak standart getirilmesi konusunda bir Mandıra yapılması için KOP’tan 650 Bin TL civarında bir proje desteği alındığı ancak Mandıra yerinin de yaklaşık 2 yılda belirlenebildiği öğrenildi.

    Divle Köyünde belirlenen Mandıra yeri ile ilgili de tereddütler ortaya çıktı ve Mandıranın daha iyi koşullarda üretim yapması ve kontrolü için köye 15 km mesafede olan Ayrancı İlçe’sinde yapılmasının daha mantıklı olduğu konuşuluyor.

    Ülkemizde ve Dünyada ün kazanan, birçok yabancı TV’nin ilgisini çekerek haberleri yapılan Divle Obruk Peyniri ile ilgili yetkililerimizin daha ciddi, bölge insanı ve yetkililerinin görüşlerinin alınarak bu doğrultuda adım atmaları, meşhur Obruğun ve peynirin daha da ün yapması ile yöre halkının peynirden daha çok gelir elde etmesi ve aynı zamanda Karaman’ın isminin daha iyi duyurulması açısından önem arzediyor.