ÇİFTÇİYE EĞİTİM DESTEĞİ

TAKİP ET

Mevlana Kalkınma Ajansı 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamında Bozkır İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün

“Hamzalar Bölgesinde Organik Tarım Pazarlama Altyapısının Güçlendirilmesi” başlıklı projesi destek almaya hak kazandı. Proje Bozkır İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından imzalandı.
İmzalanan Teknik Destek projesi ile Bozkır ilçesinde 40 üreticiye pazarlama, girişimcilik, ürün geliştirme ve pazarlama planı gibi konularda eğitim verilecektir. Proje kapsamında yer alacak olan 40 çiftçi ve onlarla buluşturmayı hedeflenen aracı unsurlar sayesinde organik tarımın değerinin anlaşılması kolaylaşacak üretici ve aracı arasında köprü kurulması beklenecektir. Organik üzüm yetiştiricilerinin aradıkları pazarı bulabilmeleri, ürünlerini değeri fiyatına satabilmeleri ve Hamzalar Mahallesinde üretilen organik üzümün pazarda kendisine yer edinmesi, diğer ürün yetiştiricileri için de örnek teşkil edebilecek ve bölgesel anlamda organik üretim teşvik edilmiş olacaktır. Bölgede üzüm ve diğer tarım ürünlerinin organik olarak yetiştirilmesi Hamzalar Mahallesini organik üretim merkezi olabilecek bir potansiyele kavuşturacak, ilerleyen zamanlarda organik tarım adına Hamzalar Mahallesini cazibe merkezi haline getirebilecektir. Organik üretimin yaygınlaşması ve isminin çevre ilçe ve il merkezlerinde duyulması sayesinde Hamzalar Mahallesi organik üzüm yetiştiriciliğinde marka haline gelme yolunda olumlu adımlar atabilecektir. Bölgede organik üzüm ve diğer ürünlerin yetiştiriciliğinin artması bölge kalkınmasında önemli rol oynayacak, bölge halkının üretimi arttırması Hamzalar Mahallesinin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Maddi kalkınmanın gerçekleşmesi durumunda yalnızca organik üretim yapan çiftçilerin değil, geriye kalan yöre halkının da kalkınması hızlandırılabilecektir.
Organik tarım ile elde edilen ürünler kimyasallardan arındırılmış doğal yöntemler kullanılarak üretilen, tüketici açısından herhangi bir risk barındırmadan güvenle tüketilen ürünlerdir. Güvenilir gıda üretimi doğal kaynakların gelecek nesillere sürdürülebilir haliyle aktarılması için atılabilecek güçlü bir adımdır. Pazarda daha doğru yöntemlerle, yüksek pay elde eden üreticilerin organik tarım uygulamalarının yaygınlaşması noktasında kendileri birer örnek teşkil edecektir. Yaşadıkları mahallede tarımsal üretim yapan bireylerin etkilenmesi adına izlenebilir birer örnek olmaları bölgenin kimyasaldan arındırılmış organik üretimde söz sahibi bir bölge olmasına katkı sağlayacaktır. Girişimcilik noktasında aldıkları eğitimler üreticilerin önder çiftçi nitelikleriyle de örtüşen yeni projeler üretmelerine olanak sağlayacaktır.
Pazarlama ağında yer alan bireylerle organik üzüm üreten çiftçilerbuluşturulması bölge hakkında farkındalığı arttıracak ve pazarda organik üzümle daha aktif yer almalarına olanak sağlanmış olacaktır. Arz talep dengesinde oluşturulmak istenen etki bölgenin canlanmasına katkı sağlayacaktır. Organik üzüm yetiştiricilerinin ürünlerini daha doğru ve etkili bir şekilde pazarlamaları, gelirlerini etkileyecek ve hayat standartları yükselen daha mutlu ve refah bir yasam sürmelerine etki edilmiş olacaktır.
Bölgede gelişen organik üzüm yetiştiriciliği ilerleyen süreçte yeni istihdam alanları oluşmasına olanak sağlayabilecek.