Çiftçiler, Bankanın Destek Ödemelerinde Kestiği Stopaj Vergi Miktarını Geri Alabilecek

TAKİP ET

Danıştay, Devlet tarafından çiftçilere verilen mazot ve gübre desteği ödemelerinde Ziraat Bankası tarafından kesilen yüzde 4'lük kesintinin hukuka uyarlı bir tarafının olmadığına karar verdi.

Danıştay 3. Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemede,  “Çiftçilere tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak, alan bazlı olarak yapılan mazot ve gübre desteği ödemesinin doğrudan gelir desteği mahiyetinde olduğu sonucuna varıldı. Bu durumda, çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ödemeleri üzerinden tahakkuk eden ve ödenen gelir (stopaj) vergisinde hukuka uyarlık yoktur. Bu nedenle vergi mahkemesi kararının bozulması gerekmiştir” değerlendirmesi yapıldı.

Karaman Ziraat Odası Başkanlığı çiftçileri bu konuda uyararak, “Başta mazot ve gübre destekleri olmak üzere son 5 yılda bütün tarımsal desteklerden vergi adı altında Ziraat Bankasınca kesilen %4 kesintisini geri alabilmek mümkündür. Bu amaçla açılacak davalar için hiçbir vekâlet ücreti (avukatlık ücreti) mahkeme harcı, dava kaybedilirse karşı avukatlık ücreti, hatta komisyon istenmeden vekâlet veren çiftçilerin kesintileri geri alınacaktır.  Bu konu hakkında geçmişte yapılan kesintileri üreticilerimizin alabilmesi için konusunda hukuk büroları ve uzmanlarla görüşmeler yaparak çalışmalar yaptık geçmişteki kesintilerini almak isteyen üreticilerimiz Ziraat Odamıza gelerek bilgi alabilirler” dendi.