CHP Karaman Milletvekili Ünver, TBMM'deki 3. Yılını değerlendirdi

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üçüncü yılını düzenlediği bir basın toplantısıyla değerlendirdi.

Kent Otel'de gerçekleştirilen toplantıya CHP Milletvekili İsmail Atakan Ünver'in yanı sıra, CHP İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Recai Evcen, Kadın Kolları Başkanı Gülsen Kayserilioğlu Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Durmaz, Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Ruhiye Uysal  ile basın mensupları katıldı.

CHP İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı toplantının açılışında yaptığı konuşmasına tüm basın mensuplarının geçmiş 24 Temmuz basın bayramını kutlayarak başladı.

Kağnıcı, "Dün önce Manavgat'ta başlayan sonra Mersin, Osmaniye, Adana, Hatay ve Kayseri'yle devam eden orman yangınları içimizi dağladı. Can kaybı şuana kadar bir gözüküyor ama binlerce doğal yaşama ve ekonomiye katkısı olabilecek canlılar yok oldu. Temennim yangının en kısa sürede kontrol altına alınmasıdır. Özellikle yangın söndürme konusunda Orman Genel Müdürlüğü'nün ekipman olarak daha iyi yerlere gelmesini diliyoruz. Yunanistan bizim onda bir orman alanına sahip olmasına rağmen ellerindeki uçak, araç gibi cihazlar neredeyse bizim on katımızmış. Buda bizim ayıbımız. Orman Genel Müdürlüğü'nün elinde şuan birkaç uçak olmasına karşın kiralama yöntemiyle Rusya'dan veya diğer ülkelerden alınıyor. İnşallah en kısa sürede bu yangınlar sona erer ve en az hasarla atlatmış oluruz" dedi.

Kağnıcı, orman yangınlarının yanı sıra ülkenin gündemini meşgul eden salgın süreciyle ilgili olarak da, "Pandemi süreci neredeyse 1.5 yılını tamamladı. Fakat aşılama Ocak ayından buyana yapılmasına karşın aşılamada istenilen rakamlara bir türlü ulaşamıyoruz. İlimiz bazında baktığımızda 70 bin kişinin halen aşı olmadığını görüyoruz. 260 bin nüfusumuzun olduğu ve 16 yaş altındakileri çıkarttığımızda 70 bin rakamı gerçekten yüksek bir rakam. Tabi Sağlık Müdürlüğü bu konuyu kırsalda ve şehir merkezinde daha yoğun aşılamamanın olmaması konusunda ellerinde bilgiler vardır. Son bir haftadır hem hastanede, hem de şehrin belli bölgelerinde bulunan aşı noktalarında görülür bir artış var. Kırsalda ve köylerde özellikle bu rakam azsa biraz daha mobil aşılamayla köylerdeki soruna çözüm bulunabilir. Son günlerdeki vaka sayılarındaki artışa bakılırsa herhalde bu kışı da zor geçireceğiz gibi gözüküyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun" diye konuştu.

Kağnıcı, son günlerde Yeşildere ve bölgesinde sahipli yada sahipsiz köpeklerin zehirlenerek telef edilmesini kınadığını söyledi.

MİLLETVEKİLİ ÜNVER: VATANDAŞ, MUHALEFET YETKİSİ VERDİĞİ KİŞİDEN İCRAAT BEKLİYOR

CHP Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Milletvekilliğinin üçüncü yılında yaptığı çalışmaları değerlendirerek, "Milleti temsil görevimizin üçüncü yılındayız. Tabi bu süreçte neler yaptık, neler paylaştık, neler yapamadık. En az bu konular hakkında konuşalım istedim. Ben her yıl ne yapabildiysek onları kamuoyuyla, seçmenlerimizle, hemşerilerimizle paylaşmaya çalıştık. İlk yıl bunu hazırladığımız bir video ile ikinci yıl ise Sesimiz adıyla çıkardığımız bir dergiyle gerçekleştirmiştik. Bu yıl da sizlerle yüz yüze gelerek çalışmalarımızı paylaşmak istedik. Bize tevdi edilen görevin hesabını her yıl vermeye çalışıyoruz" dedi.

Ünver, kendisinin iktidarın değil, muhalefet partisinin milletvekili olduğunu belirterek, "Bizim yapabildiklerimiz bize verilen görev doğrultusunda yasama faaliyeti çerçevesinde meclis genel kurul konuşmaları, kanun teklifleri, soru önergeleri ile bakanlıkların cevaplaması gerektiğini düşündüğümüz konularda soru önergeleri verdik. Konuşmalar yaptık. Ama meclisin aritmetiğinde soru önerleri dışında yaptığımız işlerin bizim lehimize sonuçlanması için bir meclis aritmetiğinin oluşması gerekiyor. Bugüne kadar 3 yıllık meclis grafiğini gördüğümüzde muhalefetin hiçbir teklifinin ne komisyonlarda ne genel kurulda meclisten geçme şansı olmadı. Araştırma önergeleri kabul edilmedi. Öyle bir atmosferdeyiz. Böyle olunca biz sadece vatandaşın dertlerinin mecliste sözcülüğünü yapabiliyoruz. Gerekli yerlere iletiyoruz, gereğini yaparlarsa da onların tercihidir. Bazen hakkımda eleştiriler oluyor icraatı nelermiş, Karaman'a ne yapmış gibi. Şimdi iktidar yetkisini birisine vermişsiniz, birisine de muhalefet yetkisi vermişsiniz. Muhalefet yetkisi verdiğinizden icraat bekliyorsunuz. Bu eşyanın tabiatına aykırı bir durum. Dolayısıyla biz muhalefet görevimizi yapacağız. İktidar da iktidar görevini yapacak. İcraat yapacak. Memleketin sorunlarını çözecek. 16 Nisan'dan sonra siyasetin yapısı da değişti aslında. Meclisin görevi farklı, yürütmenin görevi farklı, yasama zaten ayrı. Biz hala eski pratiklerle değerlendirme yapıyoruz. Anayasa'ya göre Meclisin icra üzerinde bir yetkisi yok. Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olduğu için ikisi birbirine yetmiş durumda. Dolayısıyla vatandaşın da kafası karışıyor. Yani Meclis ne iş yapar, milletvekili ne iş yapar, bakanlar nereden geldi filan bu çok aydınlanabilmiş değil. Biraz da üzerimize uymayan bir elbise oldu. Ama biz vatandaşımızı aydınlatmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

CHP İKTİDARA GELDİĞİNDE İLK İCRAATI GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME GERİ DÖNMEK OLACAK

CHP Milletvekili Ünver, iktidara geldikleri takdirde yapacakları ilk icraatın güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönmek olacağını ifade ederek, "Parlamenter sistemin geçmişte yaşadığı görülen ve söylenen eksikliklerini tespit edip yeni bir model ortaya koymak, özellikle Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsız bir parti mensubu olmayan bir kişi tarafından yürütüleceği, icranın bakanlar kuruluna ait olacağı bir modelde Türkiye'yi yönetme vaadimiz var" dedi.

KARAMAN'IN EN BÜYÜK SORUNU TARIMSAL SULAMADAKİ SU SORUNUDUR

Ünver, Karaman'da tarım alanında yaşanan en büyük sorunun sulama olmadığını belirterek, KOP, Mavi Tünel gibi Karaman'ın su sıkıntısını çözecek olan projelerin 15 yıldır tamamlanamadığını ne zaman bitirileceği yönünde de iktidar yetkililerinin herhangi bir zamanlama taahhüdü olmadığını belirterek, "Kooperatiflere ait kuyular yeraltı su kaynaklarının çekilmesi nedeniyle neredeyse tamamen kurumuş durumda. Bu nedenle kooperatifler şahıs kuyularından su alarak çiftçinin ürününü sulamaya çalışıyor. Görevde olduğumuz bu 3 yılda sulama sorununu çözemediğimiz gibi, elektrik giderlerine çözüm bulamadık. Sulama ve elektrik maliyetleri çiftçiyi önemli ölçüde sıkıntıya sokan sorundur. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde 6 ilde tarımsal sulamada kullanan elektrik Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmeye başladı. Aynı sistemin Orta Anadolu'da da yapılsın. Orta Anadolu'nun özelliği yeraltından çekilen suyla en fazla sulama yapan bölge Orta Anadolu. O 6 ilde yapılabilen sistem neden bu bölgede de yapılmıyor onu araştırmamız gerekiyor" dedi.

Ünver, Hızlı Tren hattının açılmasının da artık yılan hikayesine döndüğünü belirterek, "Konya Milletvekilimizin birisi geçtiğimiz günlerde Uluslararası elektrifikasyon işlemlerinin tamamlanamaması nedeniyle hattın açılışının Eylül ayını bulabileceğini söyledi. Muhtemelen öyledir. Ben size başka bir şey daha söyleyeyim 14 Temmuz itibariyle müracaatları biten iki tane ihale var kağıt üzerinde. Karaman Gar'daki eksikliklerin giderilmesi ve Çumra Garındaki eksikliklerin giderilmesi ile ilgili iki ihale var. İş bitim süreleri 90 gün. Tabi bu süreyi idarenin uzatma yetkisi var. İhalenin yapılması, yüklenicinin belirlenmesi gibi süreç var. Hızlı Trenle ilgili gidişat böyle. Umarım bu yıl bitmeden açılır" diye konuştu.

MİLLET BAHÇESİ ACİLMİYDİ

Ünver, Hızlı tren gibi bir türlü tamamlanamayan Çevre yoluyla ilgili olarak da, "21 kilometrelik Çevre yolu aradan geçen bu kadar yıla kadar henüz açılmış bir bölümü yok. Ama şehrin göbeğinde Millet Bahçesinin yapımı devam ediyor. Bu bahçenin aciliyeti neydi onu da bilmiyoruz" dedi.