CHP KARAMAN MİLLETVEKİLİ İSMAİL ATAKAN ÜNVER İLE 6 AYLIK MİLLETVEKİLİ DÖNEMİNİ VE KARAMAN'I KONUŞTUK

TAKİP ET

'Vatandaşımızın derdine derman oluncaya kadar Mecliste sesi olacağım' '15 yıldır Karaman'a sınıf atlatacak hangi yatırımlar yapıldı?' 'Vatandaş beni en çok tarımsal konulardaki sıkıntısı ve işsizlik için aradı' 'AK Parti yerel seçime 4.döneminde 4 ayrı aday ile gidiyorsa başarılı olamadığının göstergesidir' 'İktidar akıl almaz bir kibirlik içinde, hiçbir uyarıya karşılık vermediği sürece ekonomik kriz son bulmayacak"

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver 24 Haziran seçimlerinden sonra 6 aylık milletvekili dönemini Gazetemize yaptığı ziyarette değerlendirdi. Sorularımıza içtenlikle cevap veren Ünver’e ilk sorumuz şu oldu;

Ankara’dan bakınca, Karaman’ı nasıl gördünüz?

Ünver: Karaman’da yaşarken bazı şeyleri fark edemeyebiliyoruz. Ancak şunu net söyleyebilirim, Ankara’dan Karaman’a bakınca, Karaman’ın büyüyememe sorunu çok daha net görülüyor ve anlaşılıyor. Her konuda içine kapanık ve nüfusa oranla kardeş illeri arasında çok daha güdük kalmış bir kent görünüyor. Karaman’da gelir getirici hiçbir devlet yatırımı yok. Sümerbank ve Suma fabrikaları özelleştirildikten sonra, bir daha halkın yararına hiçbir devlet yatırımı yapılmamıştır.

            Ben kamu yatırımı hizmetini çok önemsiyorum. Sosyo-ekonomik olarak gelişememe sebeplerimizden birisi budur. Karaman’a hem istihdam yaratıcı hem katma değer sağlayacak hiçbir yatırım yapılmamıştır. Bu her şeyimizi engelliyor. Yeni ufuklar açılmasını, gelir düzeyimizi, kültürel gelişmeyi hatta nüfus artışımızı bile engelliyor. Son istatistiklerde Karaman’ın nüfus artışı Türkiye ortalamasının altındadır.  özel sektörümüzden Allah razı olsun, memleketimizde işsizlik sorunu Türkiye ortalamasının altında ise bu özel sektörümüzün sayesindedir. Kendilerine müteşekkiriz. Ancak bu Karaman’ın sosyo-ekonomik ve kültürel gelişmesi açısından yeterli değildir. Büyüyemeyen bir Karaman’la karşı karşıya olmamız en öncelikli meselemiz olmalıdır. Kısacası Karaman’dan her yere yakınız ama her yere uzağız. Bunu aşamadığımız sürece Karaman hep aynı kalmaya mahkumdur.

6 aylık milletvekili döneminizde mecliste gösterdiğiniz aktif performansınız, partili partisiz her kesimin takdirini gördü. Ancak muhalefet milletvekili olmanız sebebiyle meclise taşıdığınız konuların ne kadarı etkili oldu, çözüm odaklı olabildi mi?

Ünver: Ben kendi sorumluluğumu yerine getiriyorum.  vatandaşımızın çözüm aradığı konuları meclis gündeminde dile getiriyorum. İktidarın görse de umursamadığı konuları dile getirmeye devam edeceğim. Bu bizim millete verdiğimiz sözümüzdür.  Muhalefet milletvekillerinin de bu milletin vekili olduğunu kabul edip karşılık bulması iktidarın görevidir. Çözüm icra makamınındır. Bakınız bana en çok iletilen konulardan birisi hızlı tren olmuştur. Mecliste bu konuyu sayın Ulaştırma Bakanımıza sordum. Ancak ne zaman biteceğine dair bir cevap vermediler. Demek ki ne zaman biteceği konusu bakanlığın gündeminde yok. 24 Haziran seçimleri öncesinde vatandaşımıza Ankara’da sesiniz, tutacak eliniz olacağım diye söz vermiştim. Ben sözümün arkasında durmaya, ta ki vatandaşımızın derdine derman oluncaya kadar sormaya konuşmaya devam edeceğim.

Sosyal medya hesaplarınızı çok aktif bir şekilde kullanıyorsunuz. Vatandaş, sosyal medya aracılığı ile size en çok hangi konularda yazıyor, hangi sorunlarını ifade ediyor. Bu sorunun cevabı Karaman’ın da öncelikli sorununu işaret edecektir sanırım…

Ünver: Sosyal medya kullanıcıları bizi hesaplarımızdan hem takip ediyor, hem denetliyor, hem takdir ediyor, hem eleştiriyor. Sosyal medya vatandaşımızla aramızda  güçlü bir bağ oluşturmuştur. Vatandaşlarımız, sorunlarını görüşlerini rahatlıkla bize iletmiş oluyorlar. Bizde mecliste bu konuları önem ve öncelik sırasına göre gündeme taşıyoruz. Bugüne kadar bana iletilen konuların başında tarımsal sorunlar ve işsizlik konusu yer alıyor. Daha sonra sağlıkta karşılaştıkları sorunlar, eğitim, sosyal ve kültürel sahada yaşadığımız sorunlar diyebilirim.

Yerel seçimler yaklaşırken, Karaman’ın kentleşme karnesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ünver: Karnemiz ortada. Karnemiz hiç iç açıcı değil. Bunu hepimiz biliyoruz. İl olduktan sonra yaklaşık 30 yıldır kentleşemedik. Bu konu hepimizin vebalini taşıyan bir konudur. Bu konuda siyasi çekişmeyi bir kenara koyarak, toplumun bütün kesimiyle çalışmalıyız. Biz neden kentleşemedik sorusuna ortak bir akılla cevap vermeli ve ödevimize hep birlikte çalışmalıyız.

      Bakınız sosyal donatı deyince, hala yeşil alan ve ağaçlar yerine koca koca direkli aydınlatmalar yapıyoruz. Aydınlatma direği yerine ağacı koymadığımız sürece doğru bir kent planı yapmış olmayız. Kent kimliğimizi hala tanımlayabilmiş değiliz. Karaman ne kenti olmak istiyor? Bu konuya liderlik yapacak makam yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimin liderliğinde toplumun bütün kanaat önderleri ile kentleşme markamızı belirlemeliyiz. Yoksa kentleşme karnemiz pekiyi hiç göremeyecektir.

24 Haziran seçimlerinde CHP 16 yıl aradan sonra bir milletvekili çıkarma başarısı elde etti. Aynı başarıyı Belediye Başkanı adayınız Emin Ege ile de gösterecek mi?

Ünver: kesinlikle göstereceğine inanıyorum. Ortada herkesin çok iyi bildiği bir gerçek var. Ak parti genel merkezi Ak Partinin Karaman’daki 15 yıllık yerel yönetimini başarısız görmektedir. Ak Parti Karaman’da yerel seçimlere 4.dönemine 4 ayrı aday ile giriyorsa başarısız olduğu içindir. Vatandaşımız artık bu seçimde alternatif yönetim arayışı içindedir. Adayımız Emin Ege Karamanlının çok iyi bildiği, tanıdığı, selamlaştığı ve belediyecilik konusunda iş hayatının tamamını belediyede geçiren birisi olarak Karaman’da fark yaratacağına inanıyorum.

Peki yerel seçimler konusunda şöyle bir algı var. Yerel yönetimler iktidar partisinden olmazsa, şehirler hizmet alamazlar. Bu algı seçimin kaderini değiştirir mi?

Ünver: Bu algı iktidar tarafından yayılan, içi boş bir yanılgıdan ibarettir. Bunun böyle olmadığını artık vatandaşımız da çok iyi biliyor. Sormazlar mı 15 yıldır vatandaşın yararına, olağan devlet yatırımları dışında ne yaptınız diye… ben buradan bir kez daha sormuş olayım 15 yıldır Karaman’a sınıf atlatacak hangi yatırım yapılmıştır? Bütün bunlar korku politikasından başka bir şey değildir. Karamanlı seçmen artık ehliyet ve liyakatin önemli olduğunu biliyor ve Ak parti Karaman’da başarısız olduğunu kendiside biliyor.  Bakınız dünyanın konuştuğu bir Eskişehir örneği önümüzde duruyor. Yine İstanbul’da Ankara’da CHP’li ilçelerimiz ortadadır. Bu ilçelerimiz, Türkiye’nin en çok yaşanmak istenen ilçeler sıralamasında ilk 10 içerisindedir.

Karaman’ı konuşunca, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Törenlerini sormak isterim. Kentin markalaşması konusunda, törenler sizce nasıl icra edilmelidir?

Ünver: yine bu konuda önderliği yerel yönetimler yapmalıdır diye düşünüyorum. Karaman’ın tanıtımı açısından son derece önemli bir konu… Maalesef son yıllarda elimizden kayıp giden bir konudur. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi anma törenleri eskiden olduğu gibi yerelleştirilmeli, halkın daha çok içinde yer alacağı şekilde icra edilmelidir. Bunu yaparken, bilimsel açıdan da tüm Türkiye ile birlikte olmalıyız. Böylece ülke gündeminde sesimizi duyurma fırsatımız olur.

Sadece Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma törenleri olarak düşünmek yerine, çatısına bu icrayı koyup saç ayaklarına elma festivali, gurbetçi işçiler festivali gibi destekleyici unsurlarla yıl boyu konuyu gündemde tutmalıyız diye düşünüyorum. Karaman’da yaşadığımız sosyal ve kültürel çoraklığa bu etkinlikler cevap verecektir. Güzel sanatlar lisemizin başarısı ortadadır. Kentte çeşitli müzik gurupları korolar oluşturulmalı, her yaşa uygun tiyatro kursları açılmalıdır. Bunlar zor değil. Kentte kültürel ve sanatsal kalkınmayı sağlarsak, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma törenleri hak ettiği anlamı kazanacaktır. Yoksa yasak savmaktan öteye geçemeyiz diye düşünüyorum. Sosyo-kültürel gelişmeyi ekonomik yatırımlarla desteklersek, insanlarımız ekmekle eğlence arasında bir tercih yapmak zorunda kalmayacaktır.

Ülke gündemiyle ilgili iki sorum olacak. Kısaca değerlendirmenizi isteyeceğim. Birincisi Ceren Damar cinayeti… Bir baba, bir hukukçu ve siyasetçi olarak olayı nasıl değerlendiriyorsunuz.

Ünver: Söyleyecek söz bulamıyorum, çok üzgünüm. Ceren Damar’a Allah’tan rahmet, ailesine sabırlar dilerim. Eğer biz toplumdaki ahlaksızlığı cezalandırmazsak bu son olmayacak. Herkes ahlaksız olmayı kendine hak sayacak ve adalet her gün ölecek. Ahlaki bir çöküntü içinde olduğumuza çok acı bir örnek Ceren Damar cinayeti. Eğitim sisteminde yaşadığımız sorunlara bir başka acı örnek. Çok üzgünüm.

            İkinci sorum Türkiye ekonomik krizden çıkabilecek mi?

            Ünver: Türkiye bu kafayla bu krizden çıkamaz. İktidar akıl almaz bir kibirlik içindedir. Bu kibir ile, hiçbir tepkiye ve uyarıya karşılık vermediği sürece ekonomik krizi çözemeyiz. İktidarın kibir siyasetine son vermeye niyeti yok. Üretimi artırmaya da niyeti yok. Damat bey her konuştuğunda, dolar dalgalanmaları iktidara güvensizliğin işaretidir.

            Çok uzak örnek vermeyeceğim. Karaman’da yerel basınımız 2019 yılına üzülerek söylüyorum ki, ekonomik kriz nedeniyle küçülerek haftada 3 gün gazete çıkarma kararı alarak girmiştir. bu tasarruf çözüm müdür? Elbette değil. Türk lirası döviz karşısında değer kaybedince, kağıtta dışa bağımlı yayın sektörünün belinin ortası kırılmıştır. Türk basını SEKA’nın özelleştirilmesi ile kağıtta dışa bağımlı hale getirilmiştir. Üretmeden, emeğe sahip çıkmadan, küçük esnafı görmezden gelerek ülkede ekonomik krizi çözmek mümkün değildir.

            Karaman asayişi düzgün iller arasında iken, kavgamız çatışmamız, cinayet ve intihar olayları maalesef artmıştır. Ekonomik krizin boyutu gün geçtikçe tehlikeli bir boyuta ulaşıyor. Mutlaka önlem alınmalıdır.

Son sorumu Artun Kerem’e sakladım. Artun Kerem nasıl?

24 Haziran seçimleri öncesinde yaptığımız röportajda şöyle demiştiniz “Oğlum Artun Kerem için ne hayal kuruyorsam, memleketimin ve ülkemin bütün çocukları için aynı hayali kuruyorum” bu cümlenizi röportaj başlığımda kullanmıştım. İsmail Atakan Ünver bu hayalin neresinde?

Artun Kerem beni, ben Artun Kerem’i çok özlüyorum tabii…  Ülkemin bütün çocukları için şunu söylemek isterim. Sağlıklı bir nesil olarak büyüsünler. Mutlu olmalarını istiyorum. Özgür ve demokratik bir dünyada eğitim şartlarının herkese eşit olduğu bir dünyada yaşamalarımı istiyorum. Hiçbir çocuk yoksulluğu nedeniyle ağlamasın istiyorum. İşsizlik aile bütünlüğünü, aile bütünlüğü çocuklarımızın mutluluğunu ve geleceğini etkiliyor. Mücadelem çocuklar için olmaya devam edecektir. Şunu herkes bilsin, en az cumhurbaşkanı kadar herkes çocuklarını çok seviyor. Tüm ana babaların bu hayattaki gayesi çocukları içindir. Ana babalar çocukları için çabalarken, bizim çocuklarımızı cumhurbaşkanımızın çocuklarına feda etmeyeceğiz.

 

2019 yılının ilk röportajı için size çok teşekkür ederiz. Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Ünver: demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan Anadolu basını Karaman’da 2019 yılına ekonomik kriz nedeniyle küçülerek girmiştir. Bu çok üzücüdür. Demokrasi adına kayıptır. Size kolay gelsin demeye dilim varmıyor, bu konunun da takipçisi olacağımı basın mensubu arkadaşlarımın bilmesini isterim. Gazeteciliği layıkıyla objektif olarak yapmaya çalışan bir gazete ekibi olarak Uyanış Gazetesi ailesine çok teşekkür ederim.

      Karamanlı hemşerilerime sevgi ve saygılarımı iletiyor, 2019 yılının hayırlı bir yıl olmasını umut ediyorum.