Chp'den Yolsuzluk Vurgusu

TAKİP ET

CHP Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, yaptığı açıklamada; ‏

“Türkiye son bir yıldır tarihinin en önemli yolsuzluk iddialarından biriyle karşı karşıya bulunmaktadır. Yolsuzluk iddialarını dile getiren çeşitli birey ve kurumlar baskı ve tehdit altındadır. Yolsuzluk son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmış en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu sorunla mücadele edilebilmesi için, öncelikle toplumsal düzeyde yükselen bir bilinçlenme ve talep şarttır.

Türkiye, uzun yıllardır birçok yolsuzluk skandalına tanık olsa da, bugün gelinen noktada yolsuzluğa bağlı suçlarla ilgili açılan soruşturmaların cezasızlık ve takipsizlik kararıyla sona erdirilmesi kaygı verici bir hal almıştır. Medya özgürlüğü kısıtlanmış iktidar tarafından sansüre maruz bırakılmış,yaratılan baskı ortamı nedeniyle bir kısım medya organları da oto sansür uygular duruma gelmiştir.Siyasi iktidar sahip olduğu devlet olanakları ile kendisine biat etmeyen gruplara ve medya organlarına karşı yok etme çabasına girmiştir.Yönetimde keyfilik,adama göre kanun yapma alışkanlık haline gelmiş ve yönetimde sistemsizlik sistem haline getirilmiştir. Yolsuzluk iddialarında adı geçenler hakkında herhangi bir yargı süreci işletilmemektedir. Tüm siyasi karar vericileri bu konuda somut önlemler içeren yasal adımları atacak şekilde hareket etmeye, demokratik toplumun vazgeçilmezi olan şeffaflık kültürünü benimsemeye ve güçler ayrılığı ilkesine bağlılığa davet ediyoruz.

Takipsizlik kararı ve yayın yasaklarıyla sonuçlanan 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının yıldönümünde bir araya gelerek kamuoyunun, şeffaflık ve hesap verebilirlik talebini bugün burada hep birlikte haykırıyoruz. İktidarı süresince kendisinden ve kendisinden yana olanlardan başka hiçbir kişiyi düşünmeyen, iktidarını korumak için her tür suiistimali gerçekleştirip, hukuka ve vicdana aykırı yapılan işlemlere karşı duran herkesi tutsak etmeyi, engellemeyi ve hatta öldürmeyi dahi kendine hak gören AKP artık hesap vermelidir.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde elde ettiği sayısal çoğunluğu hesap vermeme hakkına, hukuk  tanımazlığa ve daha da vahim olarak Cumhuriyeti ve millet egemenliğini ayakta tutan kuvvetler ayrılığı yerine, kuvvetlerin hepsini tek bir yerde ve hatta tek bir kişide toplama hakkına dönüştürmeye çalışan AKP iktidarı gün geçtikçe kan kaybetmekte, yolsuzlukları ve hukuksuzlukları ortaya çıktıkça daha hukuksuzlukların içine düşmektedir.

Beytülmala el uzatarak tabiri caizse tüyü bitmemiş yetimin hakkına göz diken anlayış kabul edilemez dahası bu anlayışı izin veren hatta koruyan zihniyet mutlaka tarihin kirli raflarının olduğu bölüme kaldırılmalıdır.Yolsuzluğun yaygınlaştığı ülkeler önce hukuklarını, sonra ahlaklarını ve son olarak da onurlarını kaybederler. Yolsuzluğa bulaşan ve halkının parasını nerelere harcadığının hesabını veremeyen bir devlette adaletten, özgürlükten, refahtan söz etme olanağı yoktur, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu, açıklanan kişi başına düşen milli gelir gerçek yaşamla, sokakla örtüşmezken, emeklinin, işçinin, çiftçinin, memurun emeklerinin karşılığını alamadığı ve bunun gerekçesinin bütçe olanaklarının kısıtlı olduğunun ileri sürüldüğü bugünlerde,siyasi iktidarın eski para ile katrilyonları bulan maliyetle kaçak saray yaparak,yine maliyeti milyon ve milyar TL’lerle  ifade edilen makam araçları,uçakları alarak sefa ve ihtişama yönelip,bunu yeni Türkiye’yi inşa etmek söylemi altında yapması kabul edilemez.Bunun adı yeni Türkiye’yi inşa etmek değil olsa olsa Türkiye Cumhuriyetini yıkıma uğratmaktır,daha doğmamış çocuğun rızkına dahi göz diken ve halkın parasını kendi ceplerine dolduranların ortaya çıkması için bağımsız yargıya ihtiyaç olduğunu, yargı ve emniyet birimlerini engelleyerek, baskı altına alarak hesap verilmeyeceğini bugün şahsi menfaatleri uğruna Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dinamikleri ile oynayanların tarih sahnesinde yargılanacağını, bugün tanımadıkları yargıya yarın onların ihtiyacı olacağını, 12 yıllık AKP iktidarında öldürülen, tutsak edilen yurttaşlarımızı, yolsuzlukla yurttaşlardan çalınan paraları unutmadık, unutturmayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında tüm bu haksızlıkların hesabı mutlaka sorulacak ve sorumluların bağımsız yargıda hesap vermesi sağlanacaktır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak adalet herkese her zaman lazım diyoruz ve 17 Aralık günü başlayıp 25 Aralık günü biten bir haftalık sürenin Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası olarak ilan ettik ve yolsuzluk ve rüşvet tüm devlet kurumlarından tamamen silininceye kadar bu haftayı unutturmayacağız. Saygılarımla.”dedi.