Çanakkale Destanı 104 yaşında!

TAKİP ET

Karaman'da, 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlandı

Karaman'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104. yıl dönümü nedeniyle program düzenlendi.

Cumhuriyet Parkı’nda düzenlenen programa Karaman Valisi Fahri Meral, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Şeker ve Selman Oğuzhan Eser, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Cumhuriyet Başsavacısı Ali İrfan Yılmaz, daire müdürleri, gazi ve şehit yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Karaman Vali Meral, Belediye Başkanı Çalışkan ve Şehit Ailelerine Yardım Ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Bayat Atatürk büstüne çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu. 

Jandarma Teğmen Turgut Kibrit, yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar yapılan bütün muharebelerde ve günümüzde ise vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak için bölücü eşkıya ile çarpışıp, şehit düşen kahramanların, aziz hatıralarını bir kez daha anmak, onlara minnet ve şükran duygularımızı dile getirmek ve görevlerimizin en kutsalı olan icabında vatan uğrunda seve seve ölümü göze alacağımıza dair, içtiğimiz anda bağlılığımızı bir kez daha ifade etme günüdür.

Bayrağı ve bağımsızlığı uğrunda, geride bıraktıklarının namus, şeref ve haysiyetini korumak; milletinin ve devletinin bağımsızlığını devam ettirmek için şehit ve gazi olan asker, polis ve diğer kamu görevlilerinin kahramanlıkları Türk ulusunun kalbinde ölümsüzleşmektedir.

Tarihimizdeki her savaşın, her muharebenin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır. Çanakkale zaferi de kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur.

Çanakkale savaşları, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuş, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur

Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşlarında özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan seyit onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada başka bir milletin gösteremeyeceği bir kahramanlık destanıdır. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmay başkanı, binbaşı izzettin çalışlar Çanakkale savaşı ile ilgili bir anısında şu ifadelere yer verir. “25 Nisan günü arı burnuna düşman kuvvetleri çıktığında Yb. Mustafa Kemal inisiyatif kullanıp, 57'nci alayı harekete geçirmeye kalkınca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “emir verilmeden bu harekâtı yapmalı mıyız? Yaparsak bizi divan-ı harbe verirler” dediğini söyler. Gazi ise "gitmez isek divan-ı harbin kurulacağı bir ülke olmayacak" diye cevap verir. Koca bir alay, bu alay 57’nci alay ve bir batarya, sıhhiye taburunu yanına alıyor, doktorunu yanına alıyor ve koca çimen tepeye doğru yol alıyor. Bölgeye geldiğinde gazi Mustafa kemal Atatürk o müthiş emrini veriyor. "ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir." Eğer 25 Nisan günü gazi Mustafa kemal Atatürk inisiyatif kullanıp, 57’nci alayı harekete geçirmeseydi, o gün savaş bitmişti. O sekiz buçuk ay sürecek savunma harekâtı gerçekleşecek miydi? Hayır. İtilaf devletleri o bölgeyi ele geçirselerdi tüm Gelibolu itilaf devletlerinin elinde olacaktı. O gün savaş bitecek, başkent İstanbul ele geçirilecek ve belki şuan burada başka bir ülkenin sömürgesi olarak hayatlarımızı sürdürüyor olacaktık” dedi. 

ŞEHİTLİK ZİYARET EDİLDİ 

Vali Meral ve beraberindekiler daha sonra Şehit Ailelerine Yardım ve Dayanışma Derneği ile Türkiye Muharip Gaziler Derneğini ziyaret etti. 

Şehir Mezarlığı içerisinde bulunan Garnizon Şehitliğinde devam eden programda saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra Vali Meral, şehitlik defterini imzaladı. Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından şehitler için dua edildi, şehitlerin kabirlerine karanfiller bırakıldı.

Program, Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yapılan etkinlik ile sona erdi.