Bütün Dostlarına Teşekkür Etti

TAKİP ET

Öyle çok duygulanmış ki Talat Duru kendisi için hazırlanan kitabı bir solukta okuduğunu anlatıyor:

Özel Haber: Y.Küçükcicibıyık
TALAT DURU “BEN MAZİ İLE ATİ ARASINDAYIM, YAZMAYA DEVAM EDECEĞİM”

    Talat Duru’ya Evlatları Ziya ve Rıza Duru’dan Anlamlı Hediye
    Karaman’ın en önemli tarih araştırmacısı Talat Duru’ya evlatları Ziya ve Rıza Duru’nun, yazar Yusuf Yıldırım’ın da katkılarıyla hazırladığı sürpriz anı kitabı büyük ilgi gördü.
    425 sayfadan oluşan kitapta 41 yazar Talat Duru için yazdı. Kitap sonrası duygularını paylaştığımız Talat Duru çok duygulandığını ve mutlu olduğunu söyledi.
    Öyle çok duygulanmış ki Talat Duru kendisi için hazırlanan kitabı bir solukta okuduğunu anlatıyor:
    “ Bugüne kadar sayısız yazı yazdım, kitap çıkardım. Tabii yazı sizden çıktıktan sonra hep bir şeyi merak ettim. Yazdıklarım ne kadar kabul gördü. İşte bugün bu sorunun cevabını aldım. Herkese minnettarım, çok teşekkür ederim.
    Kitabı bana takdim ettikleri gün çok mutlu oldum. Aynı gün gece yarısına kadar kitabı okuyup bir solukta bitirdim. Bütün dostlarım öyle güzel şeyler yazmış ki, hepsi iyi tarafıma bakmışlar.  Yeri gelmişken söyleyeyim ben her zaman eleştirilere açık oldum. Gençlere de bunu tavsiye ederim, insan özeleştiriyle ancak kendini düzletebilir. Kendimizi düzeltmek için vakit hiçbir zaman geç sayılmaz.”
    Sarraflar çarşısındaki küçük dükkanında eş-dost için kitaplarını imzalayan Talat Duru  ile bundan sonrasını konuştuk. 
    Duru “Ben mazi ile ati arasındayım yazmaya devam edeceğim”
    Hayatının büyük bölümünü yazmaya ve araştırmaya adayan araştırmacı-yazar Talat Duru  zaman zaman hatıralarından oluşan bir kitap yazmayı hep düşündüğünü belirterek “ Her gördüğümü, her yaşadığım anı kayıt altına alma hevesim çok küçük yaşlarda başladı. Dolayısıyla biriktirdiklerim kitaplar dolusu bir hazine benim için. Ben geçmişi de geleceği de seviyorum. Evet, eskiyi özlerim ama “ah” çekecek kadar değil, bugün ki yenilikler de çok güzel… Bugüne anlam yüklemek ve özel kılmak size bağlı, ben maziyi hatırlatmayı kendime görev saydım. Görevimi sonuna kadar sürdüreceğim inşallah. Geçmişle gelecek arasındayım, bulunduğum bu yerde yazılarımı yazmaya devam edeceğim.”
    Çocuklarının vefasına bir baba olarak gurur duyduğunu belirten Talat Duru, kitapta sevgisini ve emeğini esirgemeyen bütün dostlarına teşekkür etti.
    Sohbetimizin sonunda, 
    “Yasemen sana okkalı bir kahve söyleyim” diyen Talat Duru’nun son sözü şu oldu:
    “ Ben Atatürkçü bir insanım. Atatürk bize “Türk, öğün, çalış,güven” diyordu. İşte bu benim bütün hayat felsefem diyebilirim.  Türk olmakla, kültürel mirasımızla ne kadar övünsek azdır. Vatanımız için ne kadar çalışsak azdır, çok okuyun, çok araştırıp, çok çalışın. Bütün bunlar için kendimize güvenmek gerekir. Benim istikametim bu yöndedir.”
    Ziya Duru’ya soruyorum neler hissettiklerini…
“Babam Talat Duru Karaman tarihinin gizli kasasıdır...”
    “Kitabı babama takdim ettiğimizde şaşkınlığı görülmeye değerdi. Çok mutlu oldu. O an, yüzündeki tebessümü hiçbir zaman unutmayacağım. Evlatları olarak bu bizim için çok önemliydi…  Babam Talat Duru’nun hayatında hiçbir zaman riya ve gösteriş olmadı. Dosdoğru oldu her zaman, isminin ön plana çıkması değil Karaman’ın zengin tarihi geçmişinin ön plana çıkması onun için her zaman çok daha önemli oldu. Bu bizim için de en büyük baba terbiyesidir.
    Babam için söylenecek bütün güzel sözleri dostları bu kitap da söyledi ve yazdı. Herkese çok teşekkür ederim. Babam Talat Duru, Karaman tarihinin gizli kasasıdır. Bıkmadan, usanmadan Karaman tarihini ve Yunus Emre’yi yıllarca araştırdı ve yazdı. Emin olmadığı ve kesin belge bilgi bulmadığı hiçbir konuyu gündeme getirmedi. Genç yaşta kızını ve babasını kaybettiği halde çalışma ve yazma azmini hiç kaybetmedi. Babamla ne kadar övünsem azdır.”
    Babası Talat Duru’nun bu kitabı çoktan hak ettiğini belirten Ziya Duru, “Yunus Emre çalışmalarının sessiz kahramanı babam Talat Duru, belki yerel yönetimlerden gereken ilgiyi göremedi ama ömrüne biriktirdiği güzel dostları, okurları ve sevgili Karaman halkı bu kitapla onu bağrına bastı. Herkese ailem adına ve sizin şahsınızda Uyanış Gazetesi’ne çok teşekkür ederim.”