Bu Yıl Barajlarda Rekor Su Bekleniyor

TAKİP ET

*4-5 yıldır kuruyan pek çok kaynak yeniden coşarken, Başta Gödet, İbrala ve Ayrancı Barajlarına günlük yaklaşık 1 Milyon m3 su girişi gözleniyor.

Son yıllarda Karaman’da kurak havalar nedeni ile Barajlardaki su seviyelerinin düşmesinin ardından son aylarda Bereketli yağışlarla Barajlarda bu yıl rekor su seviyesine ulaşması bekleniyor.
Konu ile ilgili görüştüğümüz Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “Yaptığımız Köy ziyaretlerimizde gördük ki 4-5 yıldır kuruyan su kaynakları bu yılki bereketli yağışlarla yeniden patlayarak su vermeye başladı. Özellikle önceki gün gittiğimiz Taşkale’de Köyün Mesire alanı Gürlük’teki kaynak adeta coşmuş, günlük ortalama 300 bin m3 su çıktığını tahmin ediyoruz ve bu su İbrala Barajımıza gidiyor. Aynı şekilde Ayrancı’daki Barajımıza da Hışılayık’tan yoğun suyun Ayrancı Barajımızda depolandığını görüyoruz. Gödet Barajımızda da durum aynı. Bereketli yağışların yeniden suya kavuşması çiftçilerimiz açısından çok iyi ve inanıyoruz ki bu yıl Barajlarımızdaki su seviyelerinde rekor kıracağız inşallah. Havaların Bahar sezonu ile birlikte Barajlarımıza günlük ortalama 1 Milyon m3 su geldiğini tahmin ediyoruz. Bu da mesela Gödet Barajında geçtiğimiz yıl sulama sezonunun bitiminde kalan suyumuz yaklaşık 70 Milyon m3’tü. Geçen yıl sulama için buradan 35 Milyon m3 su verildi. Şu anda Gödet Barajımıza yoğun su girişi ile bu seviyenin 80 Milyon m3’ü geçtiğini, geçen yıl 110 milyon m3’e ulaşan su seviyesinin rekor seviyeye çıkarak 150 Milyon m3’ün üzerine çıkmasını tahmin ediyoruz. Aynı şekilde İbrala ve Ayrancı Barajlarımızda da bu yıl su seviyelerinin rekor seviyelere çıkacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl sulama suyu verilmeyen İbrala Barajımızdan bu yıl inşallah verileceğini düşünüyoruz. Bu arada göletlerimizde de durum aynı. Mesela Yollarbaşı Göletimizin 10-15 güne kadar dolacağını tahmin ediyoruz. Bereketli yağışların Mart ve Nisan aylarında da devam etmesi halinde Karaman’da bu yıl ürün rekoltelerimizin de inşallah rekor seviyelere çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.