BU ŞEHİRİN UFKUNDA YÜRÜMEK

TAKİP ET

Bir Ramazan sabahı, bir gün önceki Ticaret ve Sanayi Odası İftarı sonrasında yönetim tarafından Basın mensuplarına;...

   Bir Ramazan sabahı, bir gün önceki Ticaret ve Sanayi Odası İftarı sonrasında yönetim tarafından Basın mensuplarına; Oda binası yanındaki alana yapacakları AVM için açıklama yaparken, bazı çevrelerden gelen ‘Karamanlı esnafı bitirecek misiniz?’ eleştirileri karşısında biraz çekimser tavırları nedeni ile bir süredir ertelediğim bu yazıyı yazmaya karar verdim.    
    Geçtiğimiz hafta Konya’da bir hastanede, hastane yöneticisi bir Karamanlı arkadaşımın yanına gelen birinin hal/hatır sorması karşısında, tanıyamadığımı fark ederek ‘ben KMÜ’de öğretim görevlisi idim, şimdi buradayım’ dedi.
    Neden burası diye sorduğumda aldığım cevapla yüzüm kızardı. Değerli arkadaşım ‘Ahmet Bey, bakın benin yaşım genç sayılır, kendi geleceğimin yanında ailemin, özellikle de çocuklarımın geleceğini de düşünmek zorundayım, onun için de bazı şeyleri dikkate almam gerekli. Karaman ve Konya’nın farkını ben size saymayayım, Sosyal yön başta olmak üzere pek çok yönden tercihim Konya oldu ve buraya geldim.”
    İş burada bitmiyor, arkadaşım devam ediyor bana ders vermeye; “Şimdi KMÜ’de niye hoca bulamadığınızı da anlayın. Gelenler hatır için birkaç sene duruyor ama sonra mecburen gidiyorlar. Şunu açıkça söyleyeyim, KMÜ Fiziki anlamda pek çok Üniversiteden çok daha iyi gelişmekte ancak maalesef Kadro konusunda bu durum tam tersine çünkü bir akademisyenin Karaman’ı seçmesi için çok fazla bir avantajı yok.”
    KTSO Başkanı Sayın Mustafa Toktay, hafta sonları Konya’daki AVM’lere giden araç sayısı hakkında bilgi verirken, en çok aracın Aksaray, Niğde, Nevşehir’den çok 70 plakalı araçların olduğunu belirtmesi, Karamanlıların hiç değilse hafta sonlarını nerede ve nasıl değerlendirdiklerini ortaya koyuyor.
    İmkanı olup gidenler gidiyor da, ya gidemeyenler hafta sonları ne yapar Karaman’da bir düşünün. 
    Şimdi şapkamızı önümüze alalım ve hep birlikte oturup bu kentin neden gelişmediğinin kritiğini yapalım.
    İl olalı 26 yıl oldu ve Karaman’ın hala bir tek AVM’si var.
    Daha 3-4 yıl öncesine kadar Karaman’ın yıldızlı oteli yoktu, şu anda da 5 yıldızlı henüz oteli yok.
    Gençlerin ve öğrencilerin gidip vakit geçireceği 1. ve 2. İstasyon Caddesindeki kafeler-pastaneler hariç hiçbir sosyal tesis yok. Bir genç veya öğrenci her gün pastane ve kafelere nasıl gidebilir?
    Her seçimde siyasilerimizin dilinden düşürmediği ‘Marka Şehir’ konusunda hala hiçbir adım atılmış değil. Birileri bir şeyler yapıyor ve adına da marka şehir adına yapılan hizmet yakıştırmasını yapıp geçiliyor.
    Herkes bildiğini yapıyor, ‘gelin birlikte yapalım ya da sizinde bir fikriniz var mı bu konuda’ diye soran yok ve sonuçta da ortaya hiçbir şey çıkmıyor.
    Karaman adeta sahipsiz, bir oyana, bir buyana savrulup duruyor.
    Hiç kimse elini taşın altına koymak istemiyor, koyanları da acımasızca eleştiriyor. ‘küçük olsun benim olsun’ mantığı ve hala köylülük/Kasabalılık kültürünün kırılmadığı, kırılamadığı bir kent ne kadar gelişir? 
    Sonuçta da bize bir kez daha yazmak ve hayallerde yaşamak düşüyor…