BİRİNDE OTUR ISIN DİĞERİNDE DÖNDÜR AL

TAKİP ET

Karaman Anadolu Lisesi öğrencilerinin elinden çıkan iki proje görenlerin ilgi odağı oldu. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı etkinlikleri kapsamında 11'inci sınıf öğrencileri PVC borulardan ısıtmalı sandalye yaptı. 10'uncu sınıf öğrencileri de dönen dolap yaptı.

Karaman’daki okullarda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları açılmaya başladı. Bunun ilk örneği de Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu. Geçtiğimiz hafta açılan fuarda; matematikten fiziğe, tarihten edebiyata birçok proje yer aldı.

Öğrencilerin geleceğe daha iyi bakabilmeleri, kendilerini keşfedebilmeleri için bilim projeleri hem birey için hem ülke için büyük önem taşıyor. Fuarlarda ortaya konan projeler gençlerin hayal gücünün sınırının olmadığını da açıkça ortaya koyuyor. Bu anlamda iki proje gazetemizde yer buldu.

Bunlardan ilki, Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi 10’uncu sınıf öğrencilerinden İsa Algın, Muhammed Yusuf Büyükcöhcen ve Osman Ünüvar’ın projesi “Dönen Dolap”. “Konta plaktan tepsili dönen buzdolabı yaptık” diyen İsa Algın projeyi anlattı: “Gündelik hayattaki buzdolaplarında yiyeceklerin bir kısmı dolapın arka tarafında dolap duvarına temas ediyor ve buzlanıyor. Bir süre sonrada arkada olduğu için unutulup bozuluyor. Biz yiyecekleri unutma olaylarını engellemek ve yiyeceklere kolay erişim sağlam için bu projeyi hayata geçirdik. Dolabın kapağı açıldığı zaman içindeki dönen mekanizma tepsileri döndürüyor.

Bu proje yeni nesil buz dolapları için bir fikir oluşturuyor. Konta plaktan yaptığımız dolap, geliştirilerek gündelik hayatta kullanışa uygun tasarım ve ekipmanla ev hanımlarının vazgeçilmezi olabilir.”

İkinci proje ise yine aynı okulun 11’inci sınıf öğrencileri, Musa Gün, Emre Yirik ve Cengiz Kaplanoğlu’unun projesi “Otur Isın”. “Günümüzde herkesin evi modern ısınma yöntemleri kullanılarak ısıtılıyor” diyen Musa Gün projeyi anlattı: “Isınma şeklini daha özel bir konuma getirmek amacıyla ‘Otur Isın’ projesiyle fuara katıldık. Biliyorsunuz ki yaşlılar ve bazı özel hastalar kış aylarında ciddi ısınma problemleri yaşıyor. Bunun önüne geçmek için evlerdeki kalorifer sisteminden yola çıktık. PVC borulardan içinde su dolaşımı yapan iskelet bir sandalye yaptık. Kurduğumuz sistemde sandalyenin içindeki suyu ısıtacak bir termostat bulunuyor. Termostatın fişini prize taktığımız zaman su ısınmaya başlıyor ve ısınan su, pvc boruları da ısıtarak sandalyede oturanı ısınmasını sağlıyor.

Sandalyenin üzerinde elimizi koyduğumuz kısma da bir fiş koyduk. Böylece o fişi kullanarak sandalyeden kalkmadan tefefon gibi küçük elektronik aletleri de yerimizden kalkmadan şarj edebiliyoruz.”

HABER: ADEM DEMİREL