"BİR AŞI İLE BAŞLADI BUGÜN 25 TON VERİM ALINIYOR"

TAKİP ET

Gıda şehri Karaman, son yıllarda alternatif ürün çeşitliliği ile tarımsal üretimde de ekonomiye katkı sağlamaya başladı.

“BİR AŞI İLE BAŞLADI BUGÜN 25 TON VERİM ALINIYOR”
KARAMAN’IN FISTIĞI, ANTEPLİ TÜCCARLARINDA DA İLGİSİNİ ÇEKTİ

    Gıda şehri Karaman, son yıllarda alternatif ürün çeşitliliği ile tarımsal üretimde de ekonomiye katkı sağlamaya başladı.
    Karaman’da yıllar önce dağ köylerinden biri olan Çukur köyünde menengiç ağacına yapılan fıstık aşısı ile bugünlerde yörede 16 ile 25 ton civarında hasat alındığı öğrenildi.
    Geçmiş yıllarda bir Ziraat Mühendisinin Çukur köyü yöresinde yaptığı çalışma bugünlerde fıstık üretiminde bölge çiftçisinin de alternatif bir gelir kaynağı oldu.
    ZİRAAT ODASINDAN MAKİNELİ DESTEK
    Bölgede fıstık üretimi ile birlikte Karaman Ziraat Odası Başkanlığı da harekete geçti. Karaman Ziraat Odası, Çukur köyünde üreticinin işini kolaylaştırmak için Fıtsık Soyma Makinesi kazandırdı. Bu makine ile 1 seferde 50 kg fıstığın, 5 dk içerisinde kabuğu soyularak hazırlandığı öğrenildi.
    “DAHA KALİTELİ”
    Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman yöresinde üretilen Antep fıstığının, gerek irilik, gerekse lezzet bakımından daha kaliteli olduğunun tescillendiğini söyledi. Başkan Muğlu, özellikle birçok Antepli tüccarların bile Karaman’a gelerek kaliteli fıstığı almak için hasat sonunu beklediğini ifade ederek; “Karamanımız fıstık üretimin de giderek ivme kanıyor. Ve kaliteli hasadı ile de tüccarların ilgisini çekiyor. Daha kaliteli olması bizleri mutlu ediyor. Bu anlamda da Oda Başkanlığı olarak üreticinin işlerini kolaylaştıracak gerekli ekipman desteğini vermek de bizleri ayrıca mutlu etti.”dedi.
    DAĞ KÖYLERİNE FİDAN
    Yine Karaman’da 2012 yılında da dağ köylerine İl Özel İdaresi desteği ile bin 700 adet Antep Fıstığı fidanı dağıtılmıştı.
    Karaman’da böylece üretim standartlarının yükseltilip, modern tarım işletmelerinin kurulmasını teşvik ederek verim ve kaliteyi artırmak suretiyle çiftçilerin gelir seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlanmıştı. Antep Fıstığı, daha çok yabani olarak yetişen menengiç ağaçlarının aşılanması ile yetiştiriciliği devam ediyor.