Bin Yıllık Gelenek Şehrana Günümüzde Ermenek'te Hala Yaşatılıyor

TAKİP ET

Karaman'ın Ermenek ilçesinde binlerce yıllık uygulamanın günümüze yansıması olan 'Şehrana' ile üretim kültürü yaşatmak ve tüm ülkeye tanıtmak amacıyla başlatılan şenlik kapsamında üzüm ve ceviz toplandı. İpe bandırma dizildi. Şehranada üzüm çiğneme, şıra hazırlığı, palize yapımı, bandırma batırma, pekmez kaynatma ve para köfte yapıldı.

Şenlik alanını ziyaret eden Ermenek Kaymakamı Hacı Osman Hökelekli, Emniyet Müdürü Erdem Aynur, Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, Araştırmacı-Yazar Şerafettin Güç, AK Parti İlçe Başkanı Mevlüt Sarıtaş, bu etkinliğin Ermenek ve Türk kültürü açısından çok değerli olduğunu ve önümüzdeki yıllarda gelenekselleştirilerek devam etmesi gerektiğini belirttiler. Ziyaretçiler ayrıca üzüm şırasının tadına bakarak bandırma batırmayı deneyimlediler.

Şenliğin organizatörlerinden Orhan Dereli, Şehrana kültürünün ileriki yıllarda Ermenek dışında da bilinmesini sağlamaları halinde Ermenek ve ülkemiz kültürüne çok büyük bir katkıda bulunulacağını belirterek, “Bozcaada isminin ülkemiz ve dünyada duyulmasını sağlayan ve yıllardır yapılan bağ bozumu şenliği ise biz neden Şehrana gibi binlerce yıllık bir mirası değerlendirmeyelim. Bu amaçla yola çıktık. Bu sene demo niteliğinde dar bir arkadaş çevresinde küçük bir deneme yapalım ve eksikliklerimizi görelim istedik. Ama gerek hemşehrilerimizin gerekse de yöneticilerimizin gösterdiği ilgi bizim doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Bize destek olan başta yöneticilerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Şehrana şenliği Mersin’de yayınlarını sürdüren SunTV tarafından da yayınlanmak üzere kayda alınırken Şehrana üzerine bir belgesel hazırlanması içinde gazeteci İlhami Etci ve Hulusi Oran tarafından fotoğraf ve video görselleriyle baştan sona kayıt altına alındı.