Bıldırcın'da dünyada bir ilk Karaman'da gerçekleşti

TAKİP ET

*Karamanlı Yamtar Firması, 5 yıl sürdürdüğü çalışmalar sonucu diğer Bıldırcınlara oranla daha iri ve daha verimli bir çeşit Bıldırcın üreterek dünyada bir ilki başardı.

*Yeni Bıldırcın türü Akademisyenler tarafından da incelenirken, yeni tür Bıldırcına ‘Yamtar’ ismi verildi.

Karaman’da Bıldırcın ve Keklik üretimi yapan Yamtar Gıda, 5 yıldır üzerinde çalıştıkları yeni bir Bıldırcın türü üretmeyi başararak dünyada bir ilke imza attı.

Firma yetkilisi Şemsettin Soytürk konu ile ilgili Gazetemize şu bilgileri verdi:

“Resmi olarak Bıldırcın ve Keklik üretimi yapmaktayız. Son 5 yıl içindeki çalışmalarımız sonucu Japon bıldırcınların içindeki genetik farklılıklardan yararlanarak Amerikan Jumbo, Rusya ve Ukrayna Bıldırcınlarını da geçen varyete tip yakaladık. 

Fenotipleri geliştirdik. Karaman Yem fabrikamızda geliştirdiğimiz Hayvansal katkı ve antibiyotik türü ilaçlar olmayan yemlerle birlikte en sağlam en yüksek verim veren 32 günde yumurtaya başlayan ve aynı zamanda kesim olgunluğuna ulaşan ve 2 kat et ağırlığına ulaşan, yüksek yumurta verimi ve yumurtası iri olan bıldırcın geliştirdik. 

Orijinal sürü ile Yamtar’ın (Yeni Varyeteye verilen isim) arasındaki farklılıkları üniversitelerde  profesörlerimiz incelemekte olup son aşamaya gelindi. Türkiye ve dünyada patent almak üzereyiz. Hepimizin büyük bir cesaret örneği sergilediğine inandığımız bir efsane olan Kür-şad ın 40 çerisinden biri olan Yamtar adını bu cinse verdik. Dünyaya bir Türk ırkı olan Yamtar Bıldırcının adını duyurmaktan  gurur duyuyoruz. Karamanımıza ve tüm Türkiye’mize hayırlı olsun.”

karaman karaman haber bıldırcın