Bedrüddin İbrahim Bey (1318-1333)

TAKİP ET

Yahşi Bey'in ölümünden sonra devletin başina oglu Bedrüddin Ibrahim Bey geçmiştir. Bedrüddin Ibrahim Bey muhtemelen 1315 tarihinde Konya'yı yeniden zaptetmiş fakat Konya'da degil Karaman'da oturmuştur. 1332'de Ibn Batuta Lârende'ye geldigi zaman Ibrahim Bey'i hükümdar olarak bulmuş ve kendisiyle görüşmüştür.

1318 (ya da1319)'de İbrahim Bey büyük bir süvari kuvvetinin başında olduğu halde Doğu Klikya'ya girerek Tarsus üzerine bir akın düzenlemiş ve Pompeipolis Köprüsüne kadar ilerlemiştir. Burada yapılan çetin savaş sonunda Ermeni tarihçisi Sempad'ın rivayetine göre Gorigos Kont'u Baron Oşin Karamanlıları mağlup etmiştir. Bu arada takriben 1320 tarihinde Emir Çobanın yerine Anadolu Valiliği'ne tayin edilen oğlu Timurtaş, Karamanlılarla iyi ilişkiler kurmuş ve 1321 yılında Timurtaşla birlikte İbrahim Bey Ermeni bölgesine büyük bir sefer düzenlemişlerdir.

1324'de İlhanlı devletine isyan eden Timurtaş'ın mağlup olması ve Memlûkler'e iltica etmesi Anadolu Beylikleri tarihi için bir dönüm noktası oluşturur. İlhanlı baskısından kurtulan Beylikler, bulundukları bölgelerde birer birer istiklallerini ilan etmişler, Karamanlilar da Konya ve havalisine kesin olarak yerleşmişlerdir.

 

Bedrüddin İbrahim Bey 1343 yılında kardeşi Halil Bey lehine saltanattan feragat etmiştir.