Bayram: "Üreticilerimiz deyim yerindeyse ayakta kalma mücadelesi veriyor"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, hayvancılıkla uğraşan et ve süt üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.

Bayram, yaptığı açıklamada, "Hayvancılıkla uğraşan et ve süt üreticilerimiz deyim yerindeyse ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon civarında aile süt üretimiyle uğraşmakta ve sütün yaklaşık yüzde 90’ı sığırlardan elde edilmektedir. Süt sığırcılığı genellikle küçük aile işletmeleri tarafından yapılmaktadır. 2008-2009 döneminde çiğ süt fiyatları aşırı düşük seviyelerde kalınca o dönemde süt üreticileri anaç hayvanları kesime gönderdiler. 

Ancak sonrasında anaç hayvanlar kesildiği için yavruların devamı gelmedi, besiye çıkan erkek materyal olmadığı için et üretiminde büyük bir kriz ortaya çıktı. 

Üretici 1 litre çiğ süt sattığında satın alınabilecek yem miktarı süt/yem paritesi olarak adlandırılmaktadır. Bilimsel olarak çiğ süt üreticisi 1 litre çiğ süt sattığında 1,5 kilo yem alabilirse üretimini sürdürebilir. 

Hayvancılıkla ugraşanların, besicilerin karkas maliyeti 45 tl/kg civarında iken, Et ve Süt Kurumu dahil halen piyasada 42 tl/kg fiyatlara kesim yapılması ile bu işi yapanların faaliyeti sürdürebilmesi zor görünüyor. 

 Kısa sürede kırsal odaklı yeni bir hayvancılık modeli

hayata geçirilemeyecegine göre bu işletmelerin varlıgını sürdürebilmesi piyasa istikrarı için çok önemlidir. 

İleride daha büyük riskler yaşamamak için maliyetlerin telafisi odaklı acil çözümler şart. 

Tarım piyasalarına müdahalede, üretim maliyetine ilave olarak enflasyon ve refah payını hesap ederek fiyat açıklanıyorsa aynı yaklaşımın et ve süt piyasaları için de beklenmesi tabiidir, zaruridir. Sektörden çıkanları geri getirmek zordur.  İşletmeleri yaşatmalı ve sürdürmelidir." dedi.

karaman karaman haber mehmet bayram