Bayram: Sözleşmesiz Pancar Ekimi Yapmayın

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, pancar üretimi yapan çiftçileri uyararak, Şeker Fabrikaları ile Pancar Üretim Sözleşmesi imzalamadan ekim yapmamalarını istedi.

Bayram, “Ülkemizde şeker pancarı üretimi; 5488 sayılı Tarım Kanunu, 4634 sayılı Şeker Kanunu ve bu kanunlara dayanılarak çıkarılan yönetmelikler kapsamında çiftçilerle şeker fabrikaları arasında akdedilen Şeker Pancarı Üretim Sözleşmelerine göre yapılmaktadır. Bölgemizde aşırı su tüketimi sonucunda oluşan obruklar her yıl çoğalmakta olup gelecekte sulu tarım yapılamaz hale gelmeden çiftçilerimizin uyarılması ve bilinçli tarım yapılması büyük önem arz etmektedir. Pancar tarımında sürdürülebilirlik, toprak verimliliğinin nesiller boyu devam ettirilmesi, su kullanımında verimlilik, çiftçilerimize istikrarlı ve düzenli gelir sağlamak için sözleşmeli tarım, münavebeli ekim ve planlı üretim yapılmalıdır” dedi.

Bayram, üreticinin pancar ekmeden önce, “Sözleşmesiz (açığa) pancar ekmemeleri, Bölge Şefliği tarafından bildirilen kota miktarına göre pancar ekmeleri, Pancar ekimlerini münavebeye uygun yapmaları, pancar ekilecek tarlanın son 2 yılda  (2022 ve 2023 yıllarında) pancar ekilmemiş olmasına dikkat etmeleri, Su tüketimi fazla olan bitkileri daha az ekmeleri, Gece sulamaları ve damla sulama yöntemini tercih etmeleri gerekmektedir” diyerek üreticiyi uyardı.

Bayram, 5488 sayılı Tarım Kanunu ve 4634 sayılı Şeker Kanunu 'na göre Sözleşmesiz (açığa) pancar ekilmeyeceğini ifade ederek sözleşmesiz pancar ekilmesi halinde sözleşmesiz pancar eken çiftçinin kotasının düşürülmesi, hiçbir şekilde avans verilmemesi, gelecek yıllarda da pancar üretim kotasının verilmemesi, 5 yıl boyunca desteklerden faydalanamaması ve idari para cezası yaptırımları uygulanacağını hatırlattı.