Bayram; "Köylerde Yeni Bir Üretim Modeli, Teşvik, Destek Odaklı Yeni Yaklaşımlar Şart!"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, 'yeni bir yaşam modeli, yeni bir kırsal refah modeli, yeni bir genç çiftçi modeli, kırsalda dönüşümü sağlayamaz isek, hayvancılığı aile işletme odaklı kırsal faaliyetle birlikte yönetemez isek verilen emek ve çabalar arzu edileni vermeyecek' diyerek yaptığı açıklamasında şöyle dedi;

“Eskiden Köylerimizde Evlerin Altında Ahırlar, Havlular Kümesler Vardı Kendi Sütümüzü, Peynirimizi, Yağımızı, Etimizi ve Yumurtamızı Ürettiğimiz.
Bahçelerimiz Vardı Kendi Sebzelerimizi Ürettiğimiz.
Ama şimdilerde çiftçinin hayat şartları zorlaşıyor ve üretimi terk ediyor.
Gençler, tarımda gelecek görmediği için köye uğramıyor. 
Eskiden böyle yazın serin, kışın sıcak tutan doğal, yöreye uygun köylerimizde evler vardı, ayrıca bu evler tam bir üretim üstüydü.
Alt katında ahırlar vardı. (et, süt, yağ, peynir yapılıyordu)
Yanlarında küçük kümesler vardı (yumurta üreten) 
Günümüzde ise toplumun geneli, apartmanlarda yaşayan ve tüm gün bu saydıklarımızı almak için başkalarının işinde çalışan tüketim işçilerine dönüştü...
Sebepler ne olursa olsun kırsalda ( Köylerde) yeni bir üretim modeli teşvik, destek odaklı yeni yaklaşımlar şart!
Kırsalda dönüşümü sağlayamaz isek, hayvancılığı aile işletme odaklı kırsal faaliyetle birlikte yönetemez işe verilen emek ve çabalar arzu edileni vermeyecek. 
Üreten Türkiye, ekonomisi güçlü ve her alanda dünya ile rekabet eden, bir ülke olarak büyümeye devam edebilmesi için kırsalda yaşam teşvik edilmesi gerekmektedir.
Geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık böyle giderse birkaç yıl sonra tarlada çalışacak hayvanları otlatacak kimse kalmayacağından ekilen alanlar azalıyor, sebze alanları hayvan üretimi azalıyor, kırsal boşalıyor, gençler başka sektörlere ilgi duyuyor köyler kırsal kesim boşalıyor.
Toplumun % 93 şehirlerde % 7'side köylerde ikamet ettiğine dair bazı araştırmalar yayınladı.
Gençler Neden Kırsalda (Köylerde) Durmuyor?
Babadan atadan yüzlerce dönüme mirasçı iken neden 3 harfli marketlerde, OSB'lerde asgari ücrete çalışma eğilimindeler?
*Arsa, araba, ürün vb. alım-satım işlerinin daha az emekle daha çok kazanç sağlaması
*Tarımsal Sulama Suyundaki Gelecek Kaygısı
*Kıraç arazi varlığı, miras paylaşımı ve parçalı arazi
*Aile işletmeciliğinde harçlık ile çalışma yerine aylık belli bir bedelin genç bireylere maaş olarak verilmemesi 
*İşçi bulma ve maaşı sorunu (İşçi Desteği)
*Sosyal Güvence Desteğinin Olmayışı 
*Evlilikte şehirde oturma isteği köyde yaşayan evlenmek için eş bulma sıkıntısı (Sosyal yaşam alanları, eğitim, İnternet, doğalgaz, AVM vb. nedeniyle)
Daha niceleri sayılabilir ama yukarıdaki sebepler köylerde Kırsalda yapıldığı anda tersine göç başlayacaktır.
Sonuç olarak özetle, yeni bir yaşam modeli, yeni bir kırsal refah modeli, yeni bir genç çiftçi modeli, kırsalda dönüşümü sağlayamaz isek, hayvancılığı aile işletme odaklı kırsal faaliyetle birlikte yönetemez isek verilen emek ve çabalar arzu edileni vermeyecek.” 
Geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık böyle giderse birkaç yıl sonra tarlada çalışacak hayvanları otlatacak kimse kalmayacağından ekilen alanlar azalıyor, sebze alanları hayvan üretimi azalıyor, köyde oturanlar bile yoğurdu, yumurtayı ve tavuk gibi ürünleri şehirden alıyor. 
Gençler başka sektörlere ilgi duyuyor köyler kırsal boşalıyor.”