Bayram: "Kenevir, Karaman İçin Çok İyi Bir Alternatif Üretim Bitkisidir"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kenevir bitkisinin Karaman ili için çok iyi bir alternatif ürün olduğunu belirtti.

Bayram, yaptığı açıklamada, “Kenevir bitkisinin geniş bir alanda tarımı yapılabildiğini ılıman iklim bitkisi olduğunu görmekteyiz. 
Bugün Karadeniz bölgesinde yetiştirildiğini görebilmekteyiz. 
Tarım sektörüne büyük bir dönüşüm getirecek olan yeni yönetmelik, planlaması kapsamında suyu az tüketen ürün olarak Karaman’da alternatif ürün deseni olarak yazlık olarak kenevir yetiştiriciliğinin yapılabileceğini söyleyebiliriz. 
Özelikle yetiştiricilik açısından ilkbahar aylarında yani son don tarihinden hemen sonra ekimi yapılarak özellikle taban alanda (taban arazi diyebileceğimiz tarla alanlarında) ve sulama alanı imkânı da varsa yılda yaklaşık dört sulama yapılarak çok kaliteli kenevir tohumları ve lif maksatlı üretim yapılabilmektedir. 
Karaman bu açıdan uygun iklim ve ekolojiye sahip olan bir ilimizdir. Karamanda  alternatif ürünlerin oluşturulabilmesi, çiftçinin özellikle kazancının daha ileri ve daha yukarı taşınması açısından son derece önemlidir. 
Ayrıca kenevir bitkisi Karaman gibi tahıl tarımının yaygın olarak yapıldığı sahalarda, kenevir bitkisi tahıllarla çok iyi bir ekim nöbeti sitemine girebilir ve kendinden sonrada çok temiz bir tarla bırakarak iyi bir ön bitkidir aynı zamanda. 
Kenevir bu yönüyle de tahıllar ve şeker pancarı gibi birçok tarım ürünüyle de ekin nöbeti sistemine girebilir. Ayrıca son yıllarda bölgemizde yaşanan kuraklıklar su sıkıntısından dolayı çiftçimizin cebine gelir kaynağı olarak alternatif bir bitki olarak çok rahat olarak keneviri söyleyebiliriz. 
Yerli üretimin her geçen gün önem kazandığı, ithalatın ülke ekonomisinde oluşturduğu cari açık nedeniyle ülkemizde üretilmesi  2019 yılında yeniden serbest hâle getirilen kenevir, sağlıktan inşaata, tekstilden otomotiv sektörüne kadar birçok kullanım alanına sahiptir.
Kenevir bitkisinin ülkemizde üretimine ilişkin karar, birçok sektörü ilgilendirmesinin yanı sıra tarımsal politikaları yeniden şekillendiriyor.
Kenevir bitkisi lif üretimi ve yağ üretim maksadıyla kullanılabilmektedir. Ancak lif üretim noktasında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. 
Kenevir bitkisine bugün baktığımızda ülkemizde birçok alanda üretilebilmektedir. Ülkemizde 19 ayrı noktada kenevir üretiliyor ancak kenevir üretimi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine tabi olarak yapılabilmektedir. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı kenevir üretim alanlarını ve üretecek çiftçileri belirler. Üretim ancak yasal izinler dâhilinde yapılabilir.
Ülkemizde Tarım ve Ormancılık Bakanlığını izniyle yaklaşık dört bin hektarlık bir alanda kenevir üretiminin yapıldığını söylememiz mümkündür. Bu yönüyle Karaman bölgesinde yaşayan kuraklık ve su sıkıntıları da dikkate alınarak kenevirin özel yetiştirilebileceği bölgeler belirlenerek çok rahat olarak çiftçimize alternatif ürün deseni olarak sağlayabiliriz. 
Kenevir bitkisinin çok yüksek maliyet içeren bir yetiştiriciliği yok. Kenevir çok rahat yetiştirilebilen bir bitkidir. Aynı zamanda toprak hazırlığından hasadına kadar kolaylıkla yapılabilecek bitkilerden biridir. Karaman’da üretilecek kenevirin yurt dışına da ihracatını çok kolay sağlayabiliriz. Çiftçilerimize de bu noktada tahıllardan aldıkları düşük gelirini, alternatif bir bitki olan kenevirden gelirlerini daha da yükseklere taşıyabilirler.
Sonuç olarak özetle,
Tarım sektörüne büyük bir dönüşüm getirecek olan bu yeni yönetmelik, tarımsal üretimde bölgemizde çiftçimize katkı sağlayacak çalışmalar yapmalı alternatif ürün olarak katma değeri yüksek bölgemize uygun ürün desenlerinden biri olan KENEVİR ekimi için Tarım ve Orman Bakanlığımız ile görüşmeler yaparak gerekli yasal izinlerin alınması için çalışmalar yapılması gerektiği kanaatindeyim” dedi.
 

karaman kenevir bitki