Bayram; "Karaman, 2021'de 260 Kg, 2022'de 97 Kg Yağış Aldı, Zor Bir Yıl Çiftçiyi Bekliyor"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, beklenen yağışların yağmaması nedeni ile sularının çekildiğini ve barajlardaki su seviyelerinin de yetersiz olduğunu belirterek, kuraklık tehlikesine dikkat çekerek ‘Zor bir yıl çiftçimizi bekliyor’ dedi.
Başkan Bayram Gazetemize konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şöyle dedi;
“2022 yılının 4 aylık sürecine baktığımızda bölgemiz oldukça az yağış aldı. 2021 yılının sonuna kadar çok güzel yağışlar oldu. 2021 yılı Karaman’a düşen yağış miktarı metrekareye 260 kilogramdır. Ancak 2021 Aralık ayının son bir haftasında aldığımız yağış miktarı metrekareye 97 kilogramdır. 2022 yılın Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplamda 29 kilogramdır, kıyasladığımız zaman 2021 de yaklaşık 10 katı bir yağış aldığımız görünüyor. 
Karaman, Türkiye’nin en az yağış alan illerinden biridir.
Bu nedenle de yeraltı suyunda ciddi sıkıntılar var. Yaşanan kuraklıktan dolayı bu yıl çiftçilerimiz oldukça sıkıntılar çekeceği öngörüsü hakim Yeni ekim yapılıp yağışlar olmadan önce bazı yerlerde çiftçilerimiz iki defa sulamak zorunda kaldı. Bir tarafta da hububatını ekip çıkmasını bekleyen çiftçiler vardı. Yağışların olması yeraltı sularının zenginleşmesi kadar barajlarımız da çok önemlidir. Karaman’da il merkezine yakın tarımsal sulama amaçlı 4 tane baraj var. Barajlarda neredeyse su girişi durma noktasına gelmiş. Özellikle İbrala Barajında tarımsal faaliyetlerde kullanılacak su çok az. Karakış kapıda dediğimiz günlerde, yazdan kalma günler yaşıyoruz.
Sonbahar ’da yeterli oranda yağmur almayan Karaman’da, Aralık ayı ile kış mevsimine giriş yaptı ancak kar yağışı da henüz uğramış değil. 1 Ocak yılbaşı gününü hiç beklenmedik şekilde 10-12 derece sıcaklıkla kar ve yağmur yağışından yoksun geçiren çiftçilerimiz büyük bir endişe içinde. 
Bu sulu tarımın dere kuyularıyla yapılanları var. Maalesef barajlarımızda su seviyesinin oldukça düşük olduğunu görüyoruz, su girişleri yok buda endişelendirici. Kıraç arazilere ekim yapan üreticilerimizin çoğunun yağmur yağmadığından tohumlarının bozulma aşamasına geldiğini görüyoruz. 
Zor bir yıl çiftçimizi bekliyor. 
Geçen yıl bereketli bir kış geçirmiştik. Bu yılda maalesef aksine kış olmadan yılsonuna geldik. Önümüzde bir Ocak ve Şubat ayı kaldı. İnşallah önümüzdeki günlerde yağışların olmasını bekliyoruz. Çünkü çiftçimizin suya çok ciddi anlamda ihtiyacı var. 
Yeraltı sularımızın çekilmesi, barajlarımızın dolmaması ve kıraç arazilere ekim yapan üreticilerimizin ciddi bir şekilde ürün kayıplarına neden olacağını düşünüyoruz.”