Bayram, "Gübre Fiyatlarında Aşırı Artış Yapan Firmaları Kınıyorum"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Zor Günlerden Geçen Türkiye’nin Gübre Fiyatlarında Aşırı Artış Yapan Firmaları Kınadığını bildirdi.

Bayram, "Zor günlerden geçen ülkemizde ekim sezonunun başlamasından dolayı çiftçimizin bu dönemde en çok kullandığı ÜRE başta olmak üzere gübrede büyük bir kriz yaşanıyor. Son 10 gündür fiyatlar sürekli artarken, piyasada da yeterli gübre bulunmuyor. Fırsatçılık yapan Gübre firmaları bayilere satışları durdururken, piyasaya yeterli gübrenin verilmemesi de fiyatların artmasına neden oluyor.

1700 ile 1800 lira arasında satılan üre gübresinin tonu, arka arkaya gelen zamlarla 2300 liraya kadar çıktı. Gübre fabrikaları bayilere yeterli gübre vermezken bu da fiyat artışlarının devam edeceğini gösteriyor. Çiftçimiz artan fiyatlara rağmen tarlasına atacak gübre bulurken zorlanıyor.

Türkiye’nin önemli gübre firmaları şu anda üre gübresi satışını durdururken, bu durumda yeni zam anlamına geliyor. Piyasada aslında yeterli ürün bulunduğu, ancak sektörü elinde tutan büyük firmaların bu durumu fırsata çevirmek istediğinden, Tarım ve Orman Bakanlığımız acilen bu duruma el atması ve gerekli tedbirlerin alınması zor durumda olan üreticilerimizi rahatlatacaktır.  

Ekim sezonun hızlanması ile fiyatların daha çıkmasından endişe ediyoruz.  Mart, Nisan ayları üre gübresinin kullanım dönemi olduğu için her dönemde belli bir fiyat artışının yaşandığını, ancak bu yıl kısa bir sürede fiyatların yüzde 20 ile 25 arasında artmasının normal bir durum olmadığını ifade etmek isterim. 

Her türlü bu şekilde olumsuzluklara rağmen zor günlerden geçen ülkemizde çiftçilerimiz canla başla üretimi sürdürecek, Yeter ki devletimiz var olsun, biz yılmadan yıkılmadan üretmeye devam edeceğiz" dedi.