Bayram: "Fiyatların yüksek olması üretimi zorlaştırmıştır"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, pancar üreticilerin sorunlarını dile getirdi.

Bayram, yaptığı açıklamada, "Pancarla ilgi geçtiğimiz hafta Sayın Genel Müdür Mücahit ALKAN,  ile Milletvekilimiz  Sayın  Recep ŞEKER , Sayın Selman Oğuzhan ESER’in Danışmanı Tayfun KARAKUŞ , Ereğli Pankobirlik Başkanı Talha UZER ve Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş UNER’in katılımı ile Genel Müdür Mücahit ALKAN’a  ilettiğimiz başlıca sorunlarımız ve  taleplerimiz.

1-Yaptığımız görüşmede pancar taşıma nakliye ihalesinin bu hafta yapılacağını belirtmiştir. 

Beklentimiz yıllardır alınan haksız nakliye farklarının alınmamasıdır.

2- Bu yıl uygulamaya konulan ÇKS zorunluluğunun pancar ekimini zora sokacağını ve üreticimizin pancar ekimini bırakmak zorunda kalacağını belirttik. Yaşanacak sıkıntıları belirtmemiz üzerine Türk Şeker Genel Müdürü Alkan, Tarım ve Orman Bitkisel Üretim Genel Müdür V.Dr.Mehmet HASDEMİR ile görüşmeler yaparak pancar üreticilerimizin Tür şeker ile yapmış olduğu sözleşme ile başka bir evrak istemeden Çks kaydı yapılması için çalışma yapacaklarını ifade etmiştir.

3- Küsbe alacak üreticilerimizin aile içinde haklarını bir kişi üzerine devredebileceklerini ve  o kişinin tüm aile adına alabileceklerini belirtmiştir.

4-Hasat başlamasına rağmen Pancar fiyatı açıklanmamıştır. üreticimiz devletimizden pancar fiyatının 400 TL civarında açıklanmasını beklemektedir. Hastalıklar ve maliyetlerin yüksek olduğundan dolayı üreticimiz zor durumdadır.

Çiftçimiz’in pancar yetiştirmesi için kendi çalışmasını ve emeğini hiç hesaba katmaz. 

Fakat tohum,gübre,enerji,ilaç,ekipman ve benzeri destekliyecilerin fiyatları oldukça yüksek olması üretimi zorlaştırmıştır.

Karaman Ziraat Odası olarak süreci takip ederek Türk Şekerle görüşmelerimize devam ederek gelişmelerden üreticilerimizi haberdar edeceğiz.

Beklentimiz Türk Şeker yetkilileri üreticimizin sesine kulak vererek. zor şartlarda üretim yapan çiftçimizin lehine olacak bir çalışma içinde olmalarıdır." dedi.